България става все по-непривлекателна туристическа дестинация

598
България става все по-непривлекателна туристическа дестинация

България става все по-непривлекателна туристическа дестинация и туризмът у нас вече не е носител на растеж, заяви пред журналисти Любомир Попйорданов - председател на Асоциацията за алтернативен туризъм.

Според Свилен Овчаров от групата "Зелени адвокати" пътищата за решаване на проблема са преориентиране в инвестициите и приоритетите, които да се насочат към запазване на природното и културното наследство на страната ни.

По думите на Попйорданов държавната политика протектира строителството на големи туристически комплекси, а неглижира алтернативния туризъм, който е много по-привлекателен за чуждестранните туристи. Според него продуктът, който България може да предложи на Европа в сферата на туризма, са културните забележителности и запазената природа.

Алтернативният туризъм страда от ежегодните промени в нормативната уредба за категоризацията на туристическите обекти, тъй като пререгистрацията им изисква големи разходи, от което страда малкият бизнес, смятат експертите от асоциацията.

Според тях проектите за големи ски-курорти в района на Рила ще доведат до сериозни екологични проблеми като свлачища и замърсяване на водите от вододайната зона, освен това ще са нерентабилни. Екологични щети ще нанесат и замислените нови големи комплекси по Черноморието, обявиха от асоциацията.

Източник:БТА


Българският бизнес

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg