Българските граждани пътуваха с 8% повече в чужбина за 2007 г.

546
Българските граждани пътуваха с 8% повече в чужбина за 2007 г.

За 2007 г. български граждани са осъществили 4.515 млн. пътувания в чужбина, става ясно от данни на Националния статистически институт. Спрямо година по-рано статистиката отчита 8% повече пътувания.

Общо 56% от визитите зад граница са били със служебна цел, докато екскурзиите съставляват 27.52 на сто от пътуванията. Всяко десето пътуване пък е с цел гостуване, сочат още данните.

Българите най-често пътуват до Турция и Гърция, за където има отчетени 1.212 млн. и 924 хил. пътувания, следвани от Сърбия и Македония с респективно 484 хил. и 329 хил. броя.

Най-голям ръст във визитите се наблюдава към Чехия и Великобритания, нараснали с 57 и 54% спрямо 2006 г., и Гърция и Австрия, добавили нови 30 и 28%. По-малко пък пътуваме към Люксембург, Финландия и Португалия.

Любимият месец за пътуване на българите в чужбина е август с общо 445 хил. броя, следван от декември, ноември и септември, също с по над 400 хил. броя.

Страната ни пък е посетена от общо 7.725 млн. чужденци за изминалата година, което е с 3% повече спрямо 2006 г. Най-много са били посещенията от граждани на Румъния, Турция, Гърция и Германия.

Унгарците и португалци са увеличили посещенията си в България с най-висок темп за 2007 г., следвани от Португалия и Полша. Спад се наблюдава при сърби и македонци поради въведените визи за посещения у нас.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg