Българският Сан Франциско

1449
Българският Сан Франциско

С какво е известен щатският град Сан Франциско? С Golden Gate Bridge. А пък точно заради емблемата на Морската градина - моста, морският ни град Бургас е наричан българският Сан Франциско.

Бургас е най-големият град на Южното ни Черноморие. Благодарение на населението си от близо 230 хил. души, той е четвърти по големина в страната - след София, Пловдив и Варна. Разположен е на брега на Черно море, в най-големия залив у нас - Бургаския. Заобиколят го езерата Вая, Атанасовскота и Мандренското езеро.

Бургаското езеро, или Вая, е най-голямото естествено езеро у нас. И най-привлекателното за орнитолозите. Защото точно над него минава Виа Понтика - пътят на мигриращите птици от Европа. Заради това в околностите му свиват гнезда 254 вида птици, много от които редки видове.


Около Атанасовското езеро пък намира дом етруската земеровка, която е най-малкият бозайник в света. По бреговете му се срещат 230 вида висши растения и много редки бозайници. Поради солеността на водата в солниците, изградени в езерото още през 1906 г., годишно се произвеждат по 40 000 тона морска сол.

Бургас има дълга история. Неслучайно районът между трите езера и морето е наричан Кръстопът на най-древните цивилизации. Първите жители в региона са били траките. По-късно те се местят във вътрешността, прогонени от елините, които основават колонията Пиргос. Градът получава настоящото си име през 17 век. В началото малко градче, той бързо се разраства заради кръстопътното си положение.

Много важно за развитието му е откриването на бургаското пристанище през 1903 г. Днес то е най-голямото в България и с най-висок товарооборот - обработва около 60% от морските товари.

Благодарение на големия брой туристи, отправили се към Бургас и региона, летището на града е второ по натовареност в страната - след софийското. Според концесионера Фрапорт само за август тази година то е посрещнало 541 779 пътници.

По икономически потенциал бургаската община заема второ място сред българските общини. Делът на безработицата e 1.62 % при 6.9 % за страната за 2007 г., сочат данни на управата на града.

Край Бургас се намира и най-голямата петролна рафинерия на Балканския полуостров, съответно най-голямото промишлено предприятие у нас - Лукойл Нефтохим Бургас. В средата на юни от компанията обявиха, че рафинерията произвежда 7 млн. тона гориво годишно.

Освен с добре развитата си инфраструктура, промишленост и ценните пернати видове, Бургас е наричан и най-романтичният град в България. Причината - всеки, който се е разхождал в Морската градина, може да я разбере.

Снимка: Община Бургас 

Българският бизнес

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg