Битка за кръчмите край река Дяволска в Приморско

1534
Битка за кръчмите край река Дяволска в Приморско

Ожесточената битка за 20 кръчми край река Дяволска в Приморско приключи с видимо примирие на сесия на Общинския съвет в града, но напрежението продължава да тлее заради неизвестността дали собствениците им ще останат в бизнеса през следващото лято.

Временните обекти ще бъдат съборени до 10 октомври и опитът срокът да бъде отложен се провали в присъствието на собствениците им, дошли в заседателната зала да наблюдават развоя на събитията. Хората са съгласни, че мръсотията и наводненията в района трябва да спрат, но от друга страна, страстите се нагнетяват от плъзналите в крайморската община слухове, че на мястото на техните заведения ще изникнат нови, които ще бъдат раздадени на близки до администрацията хора.

Още през пролетта общината обяви намеренията си да събори временните обекти, което стана причина в крайморската община да се зашуми за различни партийни и икономически интереси. Драстичната мярка по премахването на кръчми и магазини беше отложена за есента и това лято сезонът в Приморско не се отличаваше по нищо от предходните, когато лутащи се между сергии и дървени кръчми летовници трудно откриваха подходите към морето.

За туристите будеше недоумение защо Южният плаж край река Дяволска оставаше непривлекателен и там шезлонгите и чадърите стояха почти неизползваеми. Причината е липсата на канализация в този район и фактът, че всичката помия от поредицата заведения се изсипва в реката, която се влива в морето. Всичките тези неудобства се разбират от собствениците на обекти, но страховете им са подклаждани непрекъснато от коментарите, че бизнесът на местните хора ще бъде иззет от софийски големци.

Напрежението нарасна и заради докладна записка, внесена от общинския съветник Кольо Попов, който е от групата на бившия градоначалник Димитър Димитров в местния парламент. Нейната цел беше багерите да бъдат задържани за неопределен период.

„Решението ни е за събаряне на всички временни обекти, но хората, по принцип, не са съгласни, защото в Приморско това не е бизнес, а е препитание на цели семейства. Спор няма, че много от обектите са грозни, но събарянето им трябва да стане, както е по закон, след възникване на инвестиционна инициатива, за да може да не се натоварва бюджетът. Не сега да се събори, да се направи градинка, после ще се разруши градинката и ще се направи обект, както е по ПУП“, мотивира се той.

Отговорът на кмета Лиляна Димова блокира нападките срещу администрацията. „Идеята на общинска администрация е да направим един прекрасен подход от Морската градина по пътя за ММЦ, да изградим така необходимата канализация и след това да се пристъпва към изграждане на временни обекти, които да имат задължението да се включат към нея. Проектът е готов. В момента, в който освободим терените, започваме работа“, каза тя.

Собствениците на скандалните обекти наблюдаваха с интерес сесията, но не се противопоставиха на намеренията на общината.

Източник: БГНЕС, Снимка: БГНЕС


Българският бизнес

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg