Браншовиците против отпадане на категоризацията на заведенията за хранене

844
Браншовиците против отпадане на категоризацията на заведенията за хранене

Против отпадането на категоризацията на самостоятелните заведения за хранене и развлечения извън туристическите обекти се обявиха представители на браншовите туристически организации по време на дискусия по законопроекта за промени в Закона за
туризма, организирана от НДСВ.

Във форума взеха участие председатели на национални, регионални, браншови и продуктови туристически организации, председателят на Държавната агенция по туризъм (ДАТ) Анелия Крушкова и депутати.

Промените в Закона за туризма, внесени от председателя на ПГ на НДСВ Пламен Моллов, предвиждат да се въведе срочност на категоризацията на туристическите обекти от 3 години, да могат да се отнемат "звезди", ако обектът повече не отговаря на категорията, която първоначално е имал. Въвежда се разделение на туристическата дейност на туроператорска дейност - за извършване на международен и вътрешен туризъм, и туристическа агентска дейност - за хотелиерството, ресторантьорство и предоставянето на допълнителни туристически услуги.

Представителите на туристическите организации възразиха и против разделянето на туристическата дейност. На дискусията се чуха предложения да се въведе срок от 30 до 45 дни, в който собствениците на обекти да могат да направят необходимите промени, преди да им бъде отнета категория (звезда). Да се регламентира СПА и уелнес туризмът и контролът върху дейността му поискаха от Националната асоциация по СПА и уелнес туризъм.

Според Цветан Тончев (Българска туристическа камара) е нужен изцяло нов Закон за туризма, както и трябва да се изготви кодекс за етиката в туризма. Той предложи ДАТ да участва със свой дял в публично-частното партньорство за развитие на информационните
центрове.

Председателят на ДАТ Анелия Крушкова заяви, че и тя е против отпадането на категоризацията на самостоятелните заведения за хранене и развлечения, но това е предложение на Министерския съвет. Относно разделянето на туроператорската дейност Крушкова посочи, че броят на туристическите фирми расте драстично и скоро ще има над 1300 такива. Повечето от тях се впускат на международния пазар и правят каквото си искат, допълни тя.

Депутатът Мариана Костадинова отбеляза, че е необходимо преди всичко да бъде изготвена стратегия за развитието на туризма. Тя предложи контролът в сектора да се осъществява не само от държавата, а и от професионалните браншови организации.

Източник: БТА


Българският бизнес

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg