Чепеларе изгражда спортно-туристически център за 50 млн. евро

734
Чепеларе изгражда спортно-туристически център за 50 млн. евро

В Чепеларе стартира изграждането на спортно-туристически център, който ще направи курорта най-добрия в Родопите. Проектът е от стратегическо значение за община Чепеларе и ще определи посоката на развитие на курорта като място за туризъм както през зимата, така и през лятото.

Инвеститор в Спортно-туристически център Чепеларе е публично-частното дружество „Чепеларе курорт” АД, в което участват община Чепеларе и „Родопска инициатива” АД.

Проектът ще бъде реализиран на три етапа за период от 5 г. Общата стойност на инвестициите се очаква да надхвърли 50 млн. евро, като над 15 млн. евро ще бъдат вложени само в съоръжения.

Първият етап ще завърши до края на 2008 г. и ще включва реконструкция на съществуващия лифт, изграждане на ново лифтово съоръжение с дължина 2700 метра, изграждане на система за изкуствен сняг за писта с дължина 3.5 км, закупуване на две нови снегоутъпкващи машини. З

а първи път в България ще бъде използвана и специална система за допуск на туристите, разработена от австрийската компания Access. Лифтовата линия се изгражда от френската компания „Помагалски”. Планираната инвестиция до края на тази година е на стойност 8 млн. евро, като от тях над 1 млн. евро ще бъдат вложени в системата за изкуствен сняг.

Вторият етап ще се реализира в периода 2009-2011 г. Той предвижда изграждане на спортно ядро до град Чепеларе и втори лифт, дълъг над 3 км., свързващ спортните съоръжения с връх „Мечи чал”.

По време на третия етап ще продължи изграждането на спортни и развлекателни съоръжения с лятно предназначение в спортния център, обособен на самия връх „Мечи чал”, до р. „Чая”, и съоръжения на междинна станция около пистата за биатлон. До града се предвижда проектирането и изграждането на малко и съвременно ваканционно селище.

В публично-частното дружество „Чепеларе курорт” АД собственици с 49% са община Чепеларе, а останалите 51% са на „Родопска инициатива” АД. Акционери в „Родопска инициатива” с равни дялове са „Орион ски” АД, „Родопски дом” ООД и „Екологични продукти” ООД.

Снимка: министър Петър Мутафчиев направи първа копка на Спортно-туристически център Чепеларе

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg