Чужденците предпочитат алтернативния туризъм

862
Чужденците предпочитат алтернативния туризъм

Туристи от Европа, САЩ и Австралия посещават България, за да наблюдават световно застрашени видове животни или редки растения и пеперуди. Това съобщи Добромир Домусчиев, който е член на Българската асоциация за алтернативен туризъм. Годишно около 5000 чужденци идват у нас по линия на алтернативния туризъм, като всяка година броят им се увеличава, добави той. За разлика от средностатистическия турист, който търси добър хотел по Черноморието и чадър на плажа, клиентът на една туроператорска фирма за алтернативен туризъм предпочита пущинаците, за да открие рядка птица, цвете или пеперуда. Според специалистите все повече хора, при това платежоспособни, предпочитат този вид туризъм.

Повечето от нас не възприемат растенията, животните, пеперудите като финансов ресурс, но всъщност, опазената природа може да бъде средство за печелене на пари, казва Андрей Ралев от сдружение за дивата природа "Балкани", който от 2003 г. работи в областта на алтернативния туризъм в Родопите.

Хората, идващи да наблюдават птици в България, са много по-малко от общия брой туристи, но сумите, които те оставят в страната, са значително по-големи, тъй като предлаганите им услуги са по-скъпи, добавя Ралев. В момента този бизнес е изключително динамичен и всяка година броят на хората, посещаващи страната ни заради природата, се увеличава многократно, казва той.

Туроператорите не предлагат точна информация за постъпленията от алтернативния туризъм, но смятат, че от този вид бизнес може да се печели. На пазара в момента има 10 фирми и те печелят достатъчно, за да могат хората, издържащи се от това, да живеят нормално, според Домусчиев. Две-три от фирмите са с 15-годишен стаж в бранша, останалите са на около 2-3 години.

Цените на пакетите, предлагани от английски фирми за тур в страната ни, са между 1000 и 2000 британски лири. Българските им колеги предлагат двуседмичен тур за около 1500 евро. Дневно един чужденец плаща между 120 и 180 евро, като в цената са включени храна, транспорт, хотел, водач, осигуряване на обекти, логистика. Обикновено хората, които търсят този вид почивка, са доста заможни, а хобито им е фотографията. За тях се организират специални турове, като им се осигуряват и "обекти за отстрел", в зависимост от интересите им - птици, бозайници, растения, пеперуди, водни кончета. Само фотографската техника, която тези любители ползват, нерядко струва колкото лек автомобил, разказва Домусчиев.

Най-популярните сред чужденците места за алтернативен туризъм са Централна Стара планина, Източните Родопи, Сакар планина, езерата Шабла, Дуранкулак и Сребърна, нос Калиакра, Кресненското дефиле, Мелник и Триград. Туристите са основно от Европа - Англия, Германия, Холандия, Дания, идват и французи, италианци, испанци, добавя Домусчиев. Има и клиенти от САЩ, и дори от Австралия.

Източник: БГНЕС, Снимка: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg