Чужди хотели привличат кадри от България

1250
Чужди хотели привличат кадри от България

Хотели и заведения от чужбина започнаха да набират кадри от България заради финансовата криза и очакващия се по-добър туристически сезон тази година.

Най-много се търсят кадри на Гърция и Кипър, където тази година браншът очаква изключително силен сезон. За разлика от миналата година, когато там сезонът започна необичайно късно - края на месец май, тази година хотелите по големите острови на Гърция, както и в курортите в Кипър, откриват сезона в началото на април. Поради тази причина се набират и много кадри, включително и от България.

Заплатите тази година започват от 700 евро без език и достигат до 1100 евро при владеене на чужд език. В част от офертите е включено настаняване и храна за сметка на работодателите.

Хората коментират, че условията за работа не са прекрасни, но пък за сметка на това парите са много по-добри и се насочват да работят там през лятото.

Голяма част от хората, които искат да работят в чужбина, са предимно млади. Те обаче се оплакват, че и много често стават жертви на измами от страна на некоректни фирми за набиране на кадри за работа в чужбина. Оказва се, че много от фирмите изискват напълно излишни документи, които на практика отиват в кошчето за боклук. Според хора, които от години работят в Гърция и Кипър, исканите документи от вида медицинско или мотивацинно писмо са напълно излишни.

През тази година се очаква набирането на персонал и по Черноморието да бъде много интензивно предвид данните, че сезона ще бъде много силен.

Специализираната трудова борса в областта на туризма, хотелиерството и ресторантьорството започна във Варна. На нея работодатели от сектора обявяват свободни места за предстоящия сезон. Борсата, която е на път да се превърне в традиционна, е най-вече за безработните с регистрация в Бюрото по труда, чийто професии са свързани с туризма.

Най-голямото е търсенето на администратори, камериерки, сервитьори, готвачи, пиколо, аниматори, водни спасители, кухненски работници и озеленители.

Източник: радио Фокус-Варна

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg