Чуждите туристи не познават страната ни

1574
Чуждите туристи не познават страната ни

Гърция, Турция, Австрия и Чехия са най-конкурентните страни на България като туристически дестинации. Това показват изследванията, представени за пръв път от "Обединение за бранд България".

Според оценките на чуждестранните туристи, дадени по 28 атрибута в 15 вида туризъм, България не превъзхожда с нищо конкурентните си страни. Въпреки прекрасните летни и зимни курорти и благоприятния климат, чуждите туристи смятат, че страната ни е по-малко предпочитана при избора им на ваканция.

Слабите оценки са предимно заради лошата инфраструктура, липсата на чистота и сигурност, показват още резултатите от маркетинговите проучвания, цитирани от Дарик.


Изследванията по отношение на възприятията и познатостта на страната ни като туристическа дестинация отчитат, че 35% от туроператорите, които работят с България, не знаят какво да кажат за развитието на туризма у нас, което е доста притеснително, отчитат от Министерството на икономиката и туризма.

През 2011 г. България е посетена от близо 9 млн. чуждестранни туристи, като 2.5 млн. от тях са преминали транзитно през страната ни. Близо 50% от почиващите у нас са чужденци. Те формират 70% от приходите в бранша.

Чуждият турист харчи средно между 80 и 88 евро на ден, и въпреки слабата конкурентност на България като атрактивна туристическа дестинация, 90 на сто от почиващите чужденци са доволни от ваканциите си и заявяват, че биха се върнали отново.

Разработването на новия бранд на България трябва да представи страната ни като целогодишна дестинация - атрактивна и достъпна, с конкурентни туристически продукти и възможност за разглеждане на много забележителности.

Фокусът на туристическия поток, който страната ни ще привлича, трябва да бъде насочен приоритетно към 4 страни - Германия, Русия, Румъния и Великобритания, показват изследванията, които включват над 15 чуждестранни пазара и десетки туроператори.

До февруари 2013 г. ще бъде готов и един пилотен регионален бранд, който ще се превърне в образец за разработване на всички останали в страната.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg