Държавата ще строи улици до „частните" плажове

2079
Държавата ще строи улици до „частните

Дюните трябва отново да влязат в територията на морските плажове, след като през 2008 г. те бяха извадени от там и да станат изключителна държавна собственост.

Това заяви заместник-министърът на регионалното развитие Екатерина Захариева.

Тя представи основните промени в Закона за устройство на черноморското крайбрежие, по които все още работи междуведомствена работна група. Предложенията за промени в закона ще бъдат внесени в Министерския съвет до края на ноември. "Целта е да се спре с продажбата на дюните и застрояването им, както и да е ясно кой отговаря за тяхното стопанисване, посочи Захариева.

Другите плажове, които са във фокуса на вниманието на министерството, са плажовете в резервати и защитени територии. Захариева съобщи, че според МОСВ трябва да се забрани всякаква дейност върху тях. Трябва да има свободен достъп до тях, но не следва там да се поставят преместваеми обекти и други съоръжения, които замърсяват плажовете, допълни заместник-министърът.

Един от най-съществените проблеми, констатирани от министерството още миналата година, по който вече се работи, е свободният достъп до 25 плажа, оградени изцяло с частни земи, каза заместник-министърът. Тя уточни, че основната причина за това е, че държавата, когато е приватизирала и реституирала къмпинги и курортни комплекси, не се е погрижила да си осигури достъп до собствения си имот. Освен това кметовете, когато са одобрявали подробните устройстени планове, не са изпълнили задължението по Закона за устройството на територията, според което всеки имот трябва да има достъп до улица.

Тази година започват процедури по приемане на план за улична регулация за плажа "Русалка" и още най-малко три невралгични плажа. Това означава да се направят държавни улици върху земи, които отново ще се наложи да се отчуждат, допълни Захариева. Изграждането на подходи към тези плажове ще става поетапно. Сред плажовете, за които ще се мисли за вариант за достъп чрез улици, са "Вили Чайка", Чайка Журналист", "Равда - Национална спортна академия", къмпингите "Ахелой" и "Делфин" и за някои приватизирани курортни комплекси.

Източник: БТА

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg