Десет изчезващи чудеса на света

16788
Десет изчезващи чудеса на света

Туристическият портал Budget Travel определи десет чудеса на света, които ще изчезнат след 2030 г. Неизбежността на гибелта им ще привлече към чудесата допълнителен приток на туристи. Те ще искат да разгледат забележителностите на Земята, които в най-скоро няма да съществуват.

Въздействието на туристите обаче е двуяко. От една страна те влошават екологичното състояние на уникални места на Земята, ускорявайки тяхната гибел, но от друга- растящите доходи от туризъм карат местните веласти да правят чудеса:

Бариерният риф на Белиз


Този бариерен риф силно пострада през 1998 г., губейки на много места до 50% от коралите си. Неговите коралисе обезцветяват - както в резултат на глобалното затопляне, така и на човешката дейност.

Долината на р. Конго

 

Вторият по големина масив джунгли след басейна на Амазонка е заплашен от изчезване заради сечта, земеделието, партизанските войни и икономическа дейност на шест африкански страни. До 2040 г., две трети от уникалната флора и фауна ще бъдат унищожени според ООН.

Национален парк Евърглейдс (Флорида, САЩ)

 

Блатата, които заемат основната част от територията му, са подложени на замърсяване от околните ферми, а биоразнообразието му се топи от миграциите на животни. 60% от водата се изпомпва за снабдяване на близките градове и ферми. В резултат на това, площта на парка - единственото място, където живее флоридската пантера, е намаляла наполовина от 1900 г. насам. В продължение на 40 години флоридската пантера, както и още 20 вида животни, могат напълно да изчезнат.

Мъртво море

Време на изчезване: 2060 г.

 

През последните четири десетилетия площта му е намаляла с една трета, а нивото на водата е спаднало до 24 метра. Някогашните плажове в наши дни са на половин километър разстояние. Мъртво море има един-единствен приток- р. Йордан, от който черпят вода няколко страни. След 50 години то напълно ще изчезне. Още повече, че производителите на козметика постоянно изтощават минералните ресурси от морското дъно.

Мадагаскар

Време на изчезване: 2060 г.

 

Ако не се запазят горите на островната африканска държава, след 35 години те ще бъдат напълно изсечени и изгорени, а техните обитатели ще измрат. Природните резервати заемат само 5% от територията на острова, което не позволява на животните да се движи безопасно по целия Мадагаскар.Някои редки видове животни на острова дори не са били проучени и регистрирани и може да изчезнат, преди да има време да бъдат изследвани.

Малдивските острови

 

Ако глобалното затопляне продължи, тези острови само на два метра над морското равнище, ще бъдат залети. През 2008 г. президентът обяви придобиването на земя в други страни, в частност в Индия, за преселване на гражданите, които са били принудени да напуснат родните места, потънали в Океана. През 2009 г., за да привлече вниманието към настъпващата опасност, той проведе правителствено заседание под вода.

Северния и Южния полюс

 

Глобалното затопляне застрашава с измиране на 80% от императорските пингвини на Антарктика. В Арктика, унищожаване заплашва полярните мечки, защото заедно с топенето на полярните ледове загиват цели екосистеми, включително и хранителните вериги. Формирането на нови масивни ледници вв Антарктида напълно ще спре до 20 - 40 години.

Тигрите


Повече от половината тигри в света живеят в Индия. В света са останали само 3200, докато през 1900 г. само в Индия са били 100 хиляди. Тигрите може да изчезнат напълно до 12 години. За нуждите на традиционната китайска медицина се убива средно по един тигър на денонощие.

Резервати за тигри има, но те не осигуряват надеждни пътища за миграцията на женските, необходими за пълноценното възпроизвеждане на вида.

Джунглите Тахуaману(Перу)

 

В перуанската провинция Мадре де Диос, в джунгите Тахуаману, се намират едва ли не последните запаси от махагоново дърво. Заради незаконната сеч горите изчезват. САЩ придобиват около 80% от махагона, тъй като от всяко дърво може да се произведат мебели за един милион долара. Със сечта е съпътсвано и сгтоителството на пътища за земеделците и ловците, като това на свой ред, притеснява местното население и унищожава екосистемата. Освен това, добивът на злато, който е съсредоточен в съседните райони, води до замърсяване на въздуха и водата с живак.

Басейнът на Река Яндзъ

 

Много наблюдатели, включително китайски официални лица вече признаха, че по-голямата част от видовете от флората и фауната, които обитават този район, са под заплаха от унищожение. Вина за това горската сеч и строителството на язовири и водохранилища. Съществува и опасност от земетресения.Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Nora
# 0
10:04 | 2 April 2013
I pri men ne se pokazvat...
...
# 1
15:02 | 6 February 2012
snimkite ne se pokazvatm pri men li e probl. ili neshto e stanalo sas tqh ...pozd
Rumor
# 2
04:12 | 20 December 2011
We need more insights like this in this trhead.
saxoman
# 3
04:05 | 22 May 2011
Това за тигрите е наистина плашещо.
kadir
# 4
02:05 | 17 May 2011
bütün paylaşımlarınızı saygıyla izliyorum
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg