Десет изящни кули

19571
Десет изящни кули

Кулите в съвременния свят са се превърнали в мерило за технологичен прогрес, но още от стари времена техният внушителен вид е бил повод за гордост на владетели и управници на градове. Повечето от тези прекрасни кули са ви добре познати, но някои може и да са нови за вас и да ви вдъхновят за пътешествие:

Вижте още: 9 живописни бели града на Андалусия


Трите пагоди Дали, Китай

Разположени близо до град Дали, в китайската провинция Юнан, трите кули образуват завършен архитектурен ансамбъл под формата на равнобедрен триъгълник. Издигната около 824—840 г., средната кула е висока 63 метра, а дебелината на стените ѝ е над 3 метра. Двете кули, построени на равни разстояние от средната век по-късно, са високи по 42 метра. В средата на този храмов комплекс имало разложено езеро, в което да се отразяват силуетите на кулите. Трите пагоди оцелели дори и при земетресението през 1925 г., което разрушило 99% от сградите в град Дали.

Сванските кули, Грузия

В историята на тези кули, вписани в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО, има много загадки и мистика. Характерни за високите части на Кавказ, те се появяват през периода VIII-XIII в. Защо? Никой днес не знае. Обикновено сванските кули са триетажни с абсолютно вертикални стени и странно зъбесто украшение на върха. Те имат само един прозорец, обърнат на юг. Всяка година тези кули привличат хиляди туристи в историческата област Сванети.

Болонските кули

Всеки град има свой символ, а за Болоня това са двете кули Азинели (97 м) и Гаризенда (48 м), в сърцето на града. В период на граждански междуособици през Средновековието, в Болоня били построени много такива кули. Те имали както отбранителни, така и жилищни функции. Смята се, че през XII в. в града имало 80-100 кули, които обаче се рушили през вековете, докато накрая останали по-малко от 20. Но Азинели и Гаризенда се радват на най-голяма почит.

Айфеловата кула

Списъкът на най-изящните кули не би бил пълен без символа на Париж- Айфеловата кула. Тя се издига 324 м над земята и по време на построяването си е най-високата сграда в света. Височината ѝ впечатлява и до наши дни, особено смелчаците, които решат да се изкачат до най-високата ѝ платформа.

Кутаб-Минар в Делхи

Това минаре, датиращо от XII в., е една от най-тесните кули на Земята. То се издига на 72.5 метра и се състои от 379 стъпала вътре. През столетията кулата била подложена на земетресения и разрушения, след което отново е била съграждана. Днес тя е в центъра на архитектурен ансамбъл със сгради от различни епохи и е вписана в в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Вижте още: Ще паднат или не? Наклонените кули

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg