Един плаж не е достатъчен за привличане на немските туристи

942
Един плаж не е достатъчен за привличане на немските туристи

Инвестиционната среда зависи от световната конюнктура и това драматично сриване в България се обяснява с този феномен. Това каза днес при посещението си в Шумен Волфганг Вендел, ръководител на отдел "Икономика и икономическо сътрудничество" към посолството на Федерална република Германия в София.

"Аз мисля, че държавите са в непрекъсната конкуренция що се отнася до инвестиции", каза гостът и определи предимствата на страната. "В България има евтина работна сила, ниски данъци, добре образован потенциал, стабилно правителство, фиксиран лев към еврото - това са предимствата, а недостатъците вие си ги знаете", каза Вендел и посочи на първо място лошата инфраструктура.

Той отбеляза и отправените в последно време критики от българска страна към чужди инвеститори в областта на енергетиката и застраховането, определяйки ги като ненужни. "Не беше нужно тази акция да става публична и да събужда много страхове", каза Вендел и обясни, че според него "тази критика е насочена към българското общество и казана на журналисти да я запишат. Не бих твърдял, че е забранено да се критикуват предприятия, както и че няма за какво да се критикуват, но това не биваше да става публично".

Волфганг Вендел каза още, че тази година в България се очаква да пристигнат около 500 000 германски туристи по Черноморието. "Те не искат само да лежат на плажа, но да им бъдат предоставяни и културни програми, еднодневни екскурзии, посещения на исторически места, дори атрактивно би било да видят и една пивоварна". Гостът сподели, че ако той самият види по морето реклама за някой близък град, представящ туристически атракции би го посетил. "За сега малко са тези предложения", заключи той.

Програмата на Волфганг Вендел в Шумен включва среща с кмета на общината Красимир Костов, ръководството на "Индустриален парк-Шумен" АД, посещение на Комплекс "Създатели на Българската държава", Шуменска крепост и Националния Историко-археологическия резерват "Мадарски конник".

Източник: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg