Един руснак на пътешествие из Северна и Южна Корея

13433
Един руснак на пътешествие из Северна и Южна Корея

През лятото на 2013 г. Евгений Коновалов прекарва месец и половина в Северна Корея, а след това половин година в Южна Корея. Впечатленията, които натрупва, са интересни, както и сравненията, които прави.

За странностите на двата народа от двете страни на границата, за идеологиите и за яденето на кучета - за това ще стане дума в следващите редове.

Границата

За попадне руски студент в Северна Корея по програма за обмен е възможно, но не и лесно. Необходимо е да бъде подписан договор между университетите, а между страните да има установени дипломатически отношения. Такива между Русия и Северна Корея са налице.

На летището те посрещат руски дипломати и сътрудник на корейската спецслужба, който те съпровожда през целия път. Да взимате със себе си телефон и устройство с GPS навигатор е безполезно - всичко ще ви бъде отнето на границата и върнато, след като решите да си тръгнете обратно за дома. Телефонът може да ви бъде върнат, но няма да имате интернет.

Бит

Корейците трудно разбират чужденците. Дънките в Северна Корея са забранени. Май са разрешени само черните и само за жените. Всеки кореец притежава 12-15 подобни един на друг костюми и това е всичко.

Мобилната връзка в Северна Корея се е появила преди три години. Мобилните телефони са само местно производство. Без Nokia, Samsung или iPhone. Интернет няма, но има вътрешна мрежа - интранет за 20 000 компютъра.

Какво можете да намерите в тази интранет, не знаем, тъй като чужденците нямат достъп до нея.

В обичайния интернет можете да получите достъп на територията на руското посолство. Така можете да общувате с външния свят.

Докато е в Северна Корея, Евгений Коновалов живее в университетски кампус за чужденци, заедно с още двама руснаци и много китайци. Последните отлично се справят с езика и го говорят без акцент. Други чужденци, които можете да срещнете, са няколко швейцарци в басейна при посолството, група германци на музикален фестивал.

В кампуса условията за живот са като на редови корейци с тази разлика, че разполагате с пари и възможност да си тръгнете.

В стаята на Евгений Коновалов има маса, стол, легло и два портрета на вождовете - баща и син. Ким Ир Сен отляво и Ким Чен Ир отдясно.

Пхенян

Сутрин и вечер из цялата встрана, дори в Пхенян, се спира водата за няколко часа. Цялата вода - топла и студена. Това е шокиращо. Всъщност, гореща вода имате само 2-3 дни в седмицата. През лятото това не е никакъв проблем, тъй като навън е такава жега, че гореща вода не ви и трябва.

Електричество също нямате по няколко часа дневно, но избирателно. Вечерно време никакви електроуреди не може да се използват, но пък лампите работят. Т.е. може да почетеш, да пообщуваш.

През юли, когато в Пхенян влажността на въздуха е под 90% и на улицата е над 35 градуса, а няма климатици, могат да те спасят само вентилаторите, работещи с ток. А както казахме, ток понякога няма.

И нещо необяснимо на фона на всичко дотук казано - няма ток и вода, но в банята на кампуса е на разположение 24 часа в денонощието електрическа сауна. Евгений Коновалов посмял да попита местните какъв е смисълът от това "удобство", а те не го разбрали. Казали му да се радва, че въобще работи.

Китайските бани са друга тема.

Мивката е разположена край стената под неголям ъгъл. Дълга е и е с няколко крана, подобно на древноримски терми. Всичко е от камък. Подът е под лек наклон, като в един от ъглите е каналът.

Във всяка тоалетна, дори в обществената, има голяма каменна вана. Водата в нея полека-лека капе постоянно. Така за една нощ се пълни цялата. Край нея има малки басейнчета, от които всички се мият.

Как се забавляват корейците? Спортуват и пият алкохол. Пият по цяла нощ и то доста културно - събират се в ресторанти, там се напиват, там изтрезняват и спокойно се прибират у дома.

Безопасност

В Южна Корея нивото на престъпността е неголямо, тъй като на всеки ъгъл са поставени камери. В Северна Корея престъпност практически няма, затова няма нито камери има, нито полицаи. Има обаче пътни регулировчици, тъй като понякога тук-таме се появяват коли.

През месеца и половина, който прекарва в Северна Корея, Евгений Коновалов винаги е бил под око - наблюдавали са го служители от тайните служби. Това наблюдение не е много явно, но всички са били наясно с това какво прави, къде се намира и т.н.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg