Над една четвърт от проверките в заведения за хранене в туристически обекти във Франция са установили нарушения на хигиенните норми и качеството на хранителните продукти. Това посочва пред в. "Паризиен" френският министър на селското стопанство и риболова Мишел Барние, цитиран от Франс прес.

В края на юли са извършени 9403 проверки в ресторанти край морето, павилиони за пица или пържени картофи и крайпътни ресторантчета, въз основа на които са съставени 2600 глоби,
посочва Барние. Стотина заведения са получили предупреждения за пропуски в хигиената в помещенията или на персонала, а 37 заведения са затворени.

Инспекторите са иззели 30 тона негодни за консумация продукти - с изтекъл срок на годност или размразени и след това замразени отново. Това е повече от двойно по-голям обем отколкото преди година, отбелязва Моник Елоа, заместник-директор в Главната дирекция по храненето към министерството на селското стопанство и риболова.

Тя обаче подчертава, че тези нарушения не поставят в пряка опасност потребителите. Става въпрос за недобро основно почистване, мръсни дрехи на персонала, зле поддържани хладилници и неправилно съхранявани продукти.

Франция е първата световна туристическа дестинация с 82 милиона посетители през 2007 година.

Източник:БНР