Експерти: Новото селище на "Албена" АД не заплашва защитената зона "Батова"

745
Експерти: Новото селище на

Новото селище, което "Албена" АД ще започне да строи през 2010 г., няма да окаже отрицателен ефект върху защитената зона "Батова". Това е становището на екипа, подготвил доклада за въздействие на вилния комплекс върху околната среда, който бе представен на публично обсъждане в курорта "Албена" днес.

Бъдещото селище ще заема 1306 декара в землищата на селата Рогачево и Кранево. Част от терена попада в "Батова", която е включена в списъка на защитените зони за опазване на дивите птици.

Комплексът, който трябва да бъде завършен през 2021 г., е с капацитет за 10 хиляди души. Предвижда се да бъдат изградени жилищни сгради до три етажа, които да не надвишават короните на големи дървета и да не възпрепятстват прелета на дивите птици, коментира Красимир Маринов, ръководител на екипа, подготвил екологичната оценка.

Еколозите препоръчват преди да започне изграждането на селището, разположено на 4 километра от "Албена", да бъде реконструирана пречиствателната станция на курорта.
Експертите настояват и приоритетно да бъде изградена инфраструктурата в селището преди строителството на самите жилищни сгради, за да се намали съдържанието на прах във въздуха от превоза на строителни материали по черните пътища.

Новият комплекс "Хюс енд си" ще заеме територия, върху която "Албена" АД имаше намерение да изгради летищна площадка. Акционерното дружество се отказало от проекта, заради строителството на нови вилни зони в региона и евентуалното отрицателно въздействие на летището, отбелязаха експертите от екипа.

Източник: БТА

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...