Европа ще губи дял от световния туризъм за сметка на Азия до 2020 г.

977
Европа ще губи дял от световния туризъм за сметка на Азия до 2020 г.

До 2020 година световните туристически посещения се очаква да се повишат до размер от около 1.6 млрд. броя, прогнозира Световната Туристическа Организация.

През последните няколко години развитието на туристическия сектор бе относително слабо, до голяма степен в резултат на световната политическа несигурност, конфликтите в някои региони, поскъпването на енергийните ресурси, природни катаклизми, инфлацията и др. негативни фактори.

Ситуацията обаче, се очаква да се стабилизира през следващите няколко години и да станем свидетели на ново стабилно развитие на отрасъла.

Повишението на стандарта на живот в развиващите се страни, като Китай и Индия, създава нова вълна от туристи "средна класа", се казва още в направения анализ.

Европа се очаква да се запази, като най-предпочитана туристическа дестинация, но тенденцията ще бъде към намаляване на относителния й дял в световния туризъм, поради значително по-слабия ръст на сектора през следващите 12 години.

Броят на туристите, които се очаква да посетят "стария континент" се очаква да се повиши над два пъти през 2020 година до ниво от 717 млн. души, в сравнение с поситилите я едва 336 млн. през 1995 година.

Делът на Европа от общия брой туристи в света, обаче се очаква да се понижи от 59.8% през 1995 година до 45.9% след дванадесет години, а ръстът за посочения период се очаква да е средно 3.1%.

Това е значително под средното повишение на сектора с 4.1% в световен мащаб, което всъщност ще предопредели и понижението на дела на континента в туристическия отрасъл.

Най-голямо повишение на дела си се очаква да отбележи Азия и тихеокеанския регион, където броя на туристите се очаква да се повишава с 6.5% годишно, което ще допринесе за дял на региона от 25.4% от световния туризъм, в сравнение с едва 14.4% през 1995 година.

Регионът се очаква да бъде посещаван годишно от близо 400 млн. туристи през 2020 година, в сравнение с едва 81 млн. души през 1995 година, сочи още анализът.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg