Европейски шампионат и Световен конгрес на сомелиерите за пръв път у нас

713
Европейски шампионат и Световен конгрес на сомелиерите за пръв път у нас

За пръв път България ще бъде едновременно домакин на Световния конгрес на сомелиерите и на Европейския шампионат за най-добър сомелиер на 2008 г., предаде БНР. Двете водещи събития в областта на световното винопроизводство и сомелиерство ще се състоят в София от 17 до 20 май. За целта в столицата ще се събере световният елит от дегустатори, енолози и водещи консултанти, които диктуват модата при консумацията на вино.

Европейският шампионат за най-добър сомелиер се организира на всеки две години и досега се е провеждал единствено и само във Франция. За пръв път тази пролет домакин на събитието ще бъде друга държава, а именно България. Според експерти от бранша това е голямо признание както за професионализма на българските сомелиери, така и за традициите на страната ни в областта на винопроизводството.

В продължение на 4 дни утвърдени професионалисти, работещи в елитни заведения от общо 26 европейски държави, ще си оспорват престижната титла „Сомелиер № 1 на Европа за 2008 г.” Последната дума, разбира се, ще има международното жури, в чийто състав влизат известни в цял свят енолози и сомелиери. Състезателите ще трябва да проявят истинско майсторство при декантиране на червено вино, сервиране на пури и на шампанско, дегустиране и определяне на различни сортове вина и съчетаването им със съответните храни и т. н.

Междувременно, в рамките на Световния сомелиерски конгрес ще текат семинари, на които участници от общо 50 държави ще обсъждат проблеми, свързани със сомелиерството и последните тенденции в потреблението на вино и на спиртни напитки по света. Безспорно най-атрактивната част ще бъдат дегустациите на българските вина, които ще се предлагат на щандовете на наши утвърдени винопроизводители. По този повод Николай Йорданов - зам. -председател на Българската асоциация на сомелиерите /БАС/, която е и организатор на събитието, каза, че „много от представителите от различни държави, които ще дойдат в България, може би за пръв път ще имат възможност по-сериозно да се докоснат до българските вина. А това наистина са хора, които имат огромен опит и международен авторитет в тяхната област. По този начин ние ще покажем на света не само, че сме производители на вина, а и че имаме сериозни традиции в това отношение.”

Топ знаменитостите от винарския бранш ще посетят и наши изби, където ще дегустират някои от най-реномираните ни сортове бели и червени вина, повечето от които намират добър прием на световните пазари. Програмата на участниците включва и посещение на разположени в околностите на София музеи, църкви, манастири и природни забележителности. „Идеята е да популяризираме не само нашите вина, но и възможностите за винен и културен туризъм в България”, каза Мария Йорданова - председател на БАС. Факт е, че виненият туризъм през последните години привлича все повече почитатели сред чуждестранните ни гости. Голяма част от винарските ни изби и новите шата, които напоследък се появиха, вече разполагат с дегустационни зали, в които туристите могат да оценят по достойнство безспорните качества на местните вина и спиртни напитки. Обикновено тези турове се съчетават с опознаването на българската природа и хилядолетното културно-историческо наследство.

„Използваме случая да рекламираме българския туризъм, както и да покажем, че нашите кадри в бранша са на ниво и могат да предложат едно висококачествено обслужване“, каза Мария Йорданова. „А това е красноречиво доказателство, че имаме добре развит туризъм. От друга страна, в рамките на Световния сомелиерски конгрес ще се въртят рекламни клипове на различни туристически забележителности и дестинации за винен туризъм в страната ни. ”

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg