Европейци напълниха хотелите у нас през юли и август

2991
Европейци напълниха хотелите у нас през юли и август

През юни хотелите по морето ни започват да се пълнят с туристи. Хотелиери и ресторантьори се стягат да посрещнат гостите. Повече поляци и германци се очакват това лято по родното море. Най-много пари по заведения и магазини обаче харчат румънците, признават от бранша. Част от хотелиерите признават, че очакват нормален сезон с 5-7% ръст на летовници.

Летният сезон през тази година ще е много успешен. Има ръст на записванията, особено от европейските пазари и основно от Германия. Хотелите са пълни в разгара на лятото, като в по-добрите от тях места няма през целите месеци юли и август. Всичко това обаче не е достатъчно да се счита за успешен предстоящият сезон, обясняват от бранша. Наистина записванията са добри, но едва за два месеца.

Този период не е достатъчен, за да гарантира връщане на инвестициите и печалба за нови вложения, категорични са от сектора. В същото време туристите, които пристигат у нас, от година на година харчат все по-малко извън предварително платения пакет на нощувки и хранене.


Докато преди години руснаците бяха основните купувачи на кожи, дрехи и услуги, през последните години тези харчове намаляха. Заради обезценяването на рублата руснаците ограничават допълнителните си разходи по време на ваканцията до минимум. Единственото, за което са склонни да дават пари, са екскурзии и културни турове, обясниха от сектора.

Ако продължава така, ще се принудим да затворим магазините си, категорични са продавачи в курортите по морето, цитирани от вестник "Стандарт". Подобна е картината и при самите почивки на руснаците. Според статистиката на летищата има ръст на полетите, в сравнение с предходния сезон. В края на годината записванията за чартъри бяха с 30-40% ръст, в сравнение с лято 2015 г. През този месец обаче част от планираните полети са отказани.

Така ръст на пътуванията със самолет от Русия към България отново ще има, но той ще е значително по-малък от очаквания. Наистина има бум на евтините чартъри към Варна и Бургас, за които билетите струват от порядъка на 50-100 евро, обясниха туроператори. Но не всички хора в тях са туристи.

Тенденция през последните години е руските собственици на имоти у нас да идват на почивка в тях за част от сезона, а през останалите летни седмици в същите домове да почиват техни приятели. Или дори да го наемат непознати. Така реално ръстът на чартърните полети от Русия не означава повече хора в хотелите, обясниха от бранша.

И докато руснаците пестят от допълнителни разходи по време на ваканцията си, съседите ни от Румъния харчат като за последно за хапване и пиене. Само на тях разчитаме, твърдят продавачи в магазини и сервитьорите. Те също идват по системата ол инклузив, но през уикенда има и самостоятелни туристи.

Именно на тях се крепи в момента бизнесът, обясниха търговци. В същото време обаче пък от съседите са недоволни туроператорите, защото румънците рядко ползват допълнителни услуги и записват екскурзии.

Сред основните туристи през това лято отново ще са и българите. Макар че не всички са избрали да прекарат лятната си отпуска на родното море, може да се разчита на уикендови пътувания от страна на сънародниците ни. До края на лятото 180 000 българи ще изберат за кратък отдих родното море или планина, прогнозира Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма.

Чакат повече полети от Германия и Полша

Сериозен ръст на туристическия трафик очакват летищата на Варна и Бургас през започващия летен туристически сезон. Това съобщиха за "Стандарт" от концесионера на двете морски аерогари - Fraport Twin Star Airport Management. Летище Варна планира ръст на туристите от Германия, Русия, Полша и Турция.

Увеличение на трафика по редовните линии ще има от Русия, Германия, Великобритания и Белгия. Редовните полети на Turkish Airlines от и до Истанбул се увеличават от 7 на 11 седмично, а на Wizz Air до лондонското летище Лутън - от 4 на 7.

Бум и на чартърните полети с групи туристи очаква през започващия сезон летище Варна. Новите групи спрямо миналата година са от Екатеринбург и Калининград (Русия), Фридрихсхафен и Росток (Германия), Остенде (Белгия), Бърно (Чехия), Тур, Лил и Лион (Франция), Краков (Полша) и от Глазгоу.

Летище Бургас също очаква ръст на туристическия трафик основно от Русия, Германия, Великобритания, Полша и Чехия. Увеличение по редовните линии се планира от Русия, Великобритания, Германия и Източна Европа. Редовните полети на Wizz Air до Лутън се увеличават от 3 на 10 седмично.

Новите чартърни дестинации до Бургас са от Русия - Архангелск, Иркутск, Казан, Краснодар, Нижни Новгород, Омск, Перм, Ростов на Дон, Сиктивкар, Тюмен, Уфа, Волгоград и Воронеж. Повече туристи по Южното Черноморие се очакват и от Мюнстер и Росток (Германия), Инсбрук и Линц (Австрия), Остенде (Белгия), Харков и Одеса (Украйна), Люблин (Полша) и даже от конкурента Кавала (Гърция).

Пускат нови пакети last minute

Хотелиерите по Северното Черноморие очакват, че и тази година лятото ще премине под мотото на запазена почивка в последната минута. Затова и вече се обмислят ценови предложения за това.

Руските туристи не са основни гости по Добруджанското Черноморие, казват от бранша, като добавят, че засега далеч не са толкова големи ръстовете на ранни записвания. Според бранша ръстът на руски туристи от ранни записвания засега е 5-7 на сто спрямо миналата година, като масово хотелите ще отворят между 3 и 10 юни.

"Това ще е един нормален сезон като всяка година и не може да се каже, че ще има бум", казва и Димитър Димитров, председател на БХРА за Североизточна България. Той добави, че наистина за активните летни месеци - юли и август, хотелските бази са пълни, но далеч не е на 100% заетостта през юни и затова браншът приема сезона като нормален.

Към този момент на база ранни записвания хотелиерите отчитат ръст на пазари от цяла Европа, като най-чувствително е увеличението на туристи от Полша, казват още от бранша.

Слънчев бряг чака нормален сезон, без бум на летовници

В края на месец май Слънчев бряг е празен. Едва 10-15% от хотелите в Източната зона само са пълни, съобщи Веселин Налбантов, който е член на УС на Съюза на собствениците. Останалите чакат гости в началото на юни. Базата в западната зона пък е тотално празна.

Оптимистичните прогнози за 30-40% ръст на туристите този сезон се оказаха нереални, признават хотелиери. "Смятам, че няма да има почти никакъв ръст на туристите или ако има, той ще е минимален. Тези приказки за 30% повече летовници са фантасмагории. Една от причините е, че времето е много лошо, а другата е, че в курорта цари невероятен хаос и няма ред. Всичко е с краката нагоре. Днес решихме да поканим министъра на туризма да дойде на място и да види колко трагично е положението", коментира Веселин Налбантов.

Хотелиерите са бесни, че отново не се слага ред за премахването на стотиците незаконни павилиони, сергии и каравани. Според тях тези обекти не само пречат на туризма, но и загрозяват целия курорт и го превръщат в бит пазар.

"Време е да се сложи наистина край на тази нерегламентирана търговия, която ври и кипи и на цялата цигания. От години говорим, но никой не ни чува. А това наистина се отразява и на качеството и на туризма въобще. Ето тази година уж щеше да е силна, а какво се оказа - има хотели, ще отворят чак на 6 юни. Това са същите хотели, които миналата година отвориха на 20 май, а тогава наистина беше много слаб сезонът. Сами си правете изводите какво ще е това лято", заяви Налбантов.

От началото на следващия месец туристите ще започнат плавно да се увеличават, като още в първата седмица ще има 50% запълнена леглова база. Напливът на летовници в Слънчев бряг се очаква след 7 юни, когато всички хотели в Източната зона вече са изцяло резервирани. В Западната част обаче много от сградите ще останат празни, смятат хотелиери.

На Бяло море срещу 17 лева на черно

Има бум не само на българите, които пътуват до плажовете в Гърция, но и на нелегалните превозвачи. За това алармираха туроператори от Благоевград, които организират и еднодневни турове до Бяло море за хората в региона. След 1 юни тръгва напливът към южната ни съседка за ваканция по тамошните плажове.

Преди няколко години туроператорите возели на плаж в Аспровалта и Кавала срещу 25 лева на човек. Но заради нелоялната конкуренция се принудили да свалят цената на 20 лева. "Сега нелегални превозвачи отново се опитват да ни вземат клиенти, като смъкват цените още надолу - на 17-18 лева", коментират туроператори от Благоевград.

"В последните години от тази услуга се възползват хиляди хора от Пиринския край. Голям проблем е обаче, че има нелегални, направо контрабандни фирми, които превозват пътници с чужди лицензи или без лиценз. Ние си плащаме всички разрешителни и данъци, а тези в сивия сектор трупат само печалби", твърди Здравка Чимева, която е собственик на благоевградска туристическа агенция.

Според нея и колегите й всеки ден към южната ни съседка пътуват автобуси и микробуси, които не отговарят на изискванията за задгранични маршрути. Возилата не са в добро техническо състояние и са риск за здравето и живота на пътниците. "Често фирми, които обслужват конкретна линия, пък пътуват и по други маршрути, което също е нарушение", казва Здравка Чимева.

За проблема, който взема застрашителни размери, призна и собственикът на благоевградска фирма за автобусни билети Петър Демерджиев. Според него нелегалните превозвачи са "раково образувание, което не може да се махне".

"Правим непрекъснато срещи, водим разговори и с транспортното министерство. Но няма резултат. Явно няма достатъчно воля да се въведе ред в нашия бранш. Дори вече има сайт, в който точно такива нелегални превозвачи набират пътници. Хванат ли ги, обясняват, че пътниците са им роднини и близки. И с този номер минават между капките", споделя Демерджиев.

300 безплатни чадъра на бургаския плаж

300 безплатни чадъра ще има на Централния плаж в Бургас тази сезон. Освен това ще бъдат поставени и 200 шезлонга, които също ще се ползват свободно от летовниците, съобщиха от Община Бургас, която тази година отново ще стопанисва ивицата. До броени дни плажът ще се превърне в гостоприемното и любимо на всички място, каквато слава придоби през последните няколко лета, обещават местните власти.

Централният плаж официално открива сезона на 1 юни. Дотогава предстои фино пресяване на пясъка и още една обработка против паразити. Освен безплатните екстри като сянка и шезлонги ивицата е оборудвана с модерни съблекални, тоалетни и душове.

Осигурен е достъп за хора с увреждания, медицинско обслужване и достатъчен брой спасители. Вече се обособяват няколко отделни зони за спорт - две игрища за волейбол, две за плажен тенис и още две за плажен футбол. Освен за събиране на тен Централният плаж е любимо място за практикуване и на сърф в няколко отделни разновидности.

Кранево за семеен туризъм

След като миналата година в курортното село Кранево отчетоха катастрофален сезон, за това лято част от хотелите са направили реконструкции и вече предлагат възможности за отдих на семейства с деца. Селището от години е дестинация за детски туризъм и предлага лагерна база. Основният контингент лагерници пък бе именно от Русия и другите рускоговорещи страни.
 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg