Градът на кактусите

1136

Сребърният град, Белият град, перлата на Черно море, бисерът на черноморската огърлица - това са само част от имената, с които жителите на Балчик наричат града си. Разположен на морския бряг, курортът може да се похвали не само с плажове, хотели и заведения, но и с визитните си картички - Университетската ботаническа градина и Двореца, както и с две от най-популярните голф игрища у нас.

Балчик се намира в Североизточна България, в Област Добрич и в близост до Варна. Първото му име - Круни, е свързано с множеството карстови извори, намиращи се в района. По-късно е наречен Дионисополис, на името на древногръцкия бог на виното и веселието Дионис. Днешното наименование на града идва от куманската дума „баликчик", или в превод - градче.

Прозвището Белият град пък идва от геоложката основа в околността - от бял варовик. Освен да придава цвят, тя обаче носи на обителите на града и много проблеми със свлачищата.


Един от най-популярните символи на Балчик е Дворецът. Той е бившата лятна резиденция на румънската кралица Мария и е разположен на около 2 км югозападно от града. Изграден през 1924 г. между балчишките бели скали и морето, той привлича ежегодно хиляди туристи. 

Другата балчишка атракция е Университетската Ботаническа градина. Тя е създадена през 1955 г. в съседство с лятната резиденция на кралица Мария. Днес е разположена на площ от около 65 дка, а общият брой на растителните видове, отглеждани в нея, надхвърля 2 500 броя. Едно от най-интересните за туристите е колекцията от гигантски кактуси. Тя е втората по големина в Европа след тази в Монако.

Най-значимото събитие за Балчик е наскоро откритият храм на богинята майка Кибела в центъра на града. Досега археолозите са намерили осем уникални статуи от бял мрамор на богинята майка и над 18 мраморни плочи с напълно запазени надписи на старогръцки.

Основна опора в икономиката на общината е туризмът. Заедно със съпътстващите услуги (търговия и транспорт), той формира около 65% от приходите и 40% от заетостта. Благодарение на интензивното строителство в района общината отчита два пъти по-големи разходи на човек спрямо средните за България.

Инвестициите в Балчик през последните години са значителни. В близост до курорта две голф игрища вече привличат по-заможните туристи и почитатели на този спорт. Едното от тях - Black Sea Rama, е първото по рода си в България шампионатно голф-игрище с 18 дупки. В проекта са вложени 103 млн. евро, като той включва още множество спортни съоръжения и вилно селище. Игрището е по идея на най-успешния голфър за всички времена Гари Плейър.

Вторият голям проект в района е Lighthouse Golf Resort. Той включва професионално игрище с 18 дупки, съпътствано от други съоръжения и хотелски комплекс с търговски център. Инвестициите в него са 56 млн. евро, като голф игрището е проектирано от световноизвестния голфър Ян Уснам.

Яхтеното пристанище на курорта дава възможност за акостиране на 60 яхти. Дивечовъдната станция на курорта предлага добри възможности за ловците. Любителите на селския туризъм пък могат да видят демонстрации на 15 български занаяти, сред които предене с хурка, чукане на червен пипер, плетене на килими от вълна и варене на ракия в казан, в етнографски комплекс Соколово.

Снимка: БГНЕС 

Българският бизнес

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg