Хиляди хотели се продават в Турция

2455
Хиляди хотели се продават в Турция

Въпреки правителствения пакет от мерки за излизане на туризма в Турция от кризисната ситуация, работещите в сектора все повече губят надежда – хиляди хотели са обявени за продажба, стотици хиляди заети остават на улицата, предаде БГНЕС.

По данни на Егейската туристическа асоциация 2111 хотели са пред продажба и причината за това е забраната на Кремъл руски туристи да почиват в турските курорти. От 500 000 до 1 млн. работещи в сектора са застрашени от безработица, пише „Хабертюрк“.

Ако в началото на 2000 г. секторът носеше 7 млрд. долара приходи, то през последните години цифрата е 35 млрд. долара и затова секторът напълно заслужава титлата „индустрия без комини“. Тази индустрия всяка година чупи рекорди, обаче фактори извън нея я хвърлиха в особено труден период от 2016 г.

Географското местоположение на Турция и множеството кризи наоколо сблъскват турския туристически сектор както с конфликта с Русия, така и с икономически проблеми. И не само турско-руската криза, конфликтът между Украйна и Русия, терористичните нападения в Египет и Франция, както и тежкият проблем с бежанците - всичко това нанася тежки удари по туризма в Турция.

Това са неконтролируеми от бранша фактори, казва зам.-председателят на Егейската асоциация на туризма и на Федерацията на хотелиерите в Турция Мехмет Ишлер пред „Хабертюрк“. Според него държавата активно подпомага развитието на сектора, но инвестициите в туризма означават и огромни кредити, от които лошите са в рамките на 0.75%, за разлика от другите сектори, където те са над 3%.

Прогнозата е за увеличаване на лошите кредити, защото няма как неработещи комплекси да ги погасяват. Само от отсъствието на руските туристи загубата възлиза на 4.5 млрд. долара годишно. В момента туризмът е болен и се нуждае от подкрепа и вливания.

Факт е, че 99% от инвеститорите са местни предприемачи, този сегмент не е популярен за чуждестранните. И ако правителственият план не даде резултат, още през тази година 500 000 работещи в туризма директно ще отидат на улицата като безработни и много бързо броят им ще достигне 1 милион.

Броят на фирмите, сертифицирани от Министерството на туризма, е 1 250 и те предлагат капацитет от 2.5 млн. легла. Има обаче голям брой обекти извън обсега на министерството, като тези с разрешителни от общините, мотели и пансиони. Сега всички те са губещи, а руснаците не само, че няма да напълнят курортите ни, но Русия провежда черна пропаганда в Европа, което увеличава и броя на отказващите се европейски туристи.

Русия използва възможностите на социалните мрежи и на интернет за тази своя кампания, като се позовава на войната до турско-сирийската граница, на наличието на бежанци абсолютно навсякъде, на риска да се сблъскате с труп на мъртвец, докато се печете на плажа.

Все повече резервации са отказвани именно с тези аргументи и колкото повече наближава лятото, тази черна кампания на Русия сред европейците набира скорост, казва експертът по туризма.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg