Химимпорт няма интерес към придобиване на Алма Тур

1036
Химимпорт няма интерес към придобиване на Алма Тур

Публичната компания Химимпорт АД , както и дъщерните компании от холдинга, никога не са проявявали интерес към активите на дружествата от групата на Алма Тур. Както е навсякъде по света, при получаване на кредит, дадена фирма предоставя гаранция за този кредит, в случая фирмите от групата на Алма Тур са предоставили обезпечения към Централна Кооперативна Банка и България Ер, по свой избор. Това съобщиха от Химимпорт АД за Profit.bg.

От групата информираха, че от 2008 г. насам, фирмите от групата на Алма Тур са в непрекъснато просрочие и финансова некоректност към националния превозвач България Ер.

„В началото на 2010-а, след обявяване неплащане на облигационната си емисия, Алма Тур е финансирана от Химимпорт АД без никакви условия за съвместна дейност или участие във фирми от туроператорската група", сочат от публичната компания. „От началото на 2011-а туристическата компания е некоректна и към Централна Кооперативна Банка и ЗАД Армеец".

Ръководството на холдинга подчерта отново, че никога не са водени разговори за придобиване на активите на Алма Тур и съвместна дейност, като към момента няма никаква перспектива в тази посока.

„Химимпорт АД няма никакъв интерес да придобие дружество, не само с уронен престиж, а и злоупотребило с доверието на хиляди свои клиенти, заплатили своите почивки и билети чрез него", уточняват оттам.

Имотите на Алма Тур, в процеса на съдебните дела, ще бъдат обявени на търг и ще могат да бъдат закупени от всеки, съгласно процедурата, с цел погасяване на дълга на дружеството. По време и чрез изпълнение на съдебните процедури Алма Тур ще има възможност да заплати дълговете си.

БНР съобщи във вторник, че основният дял от фирмите на Алма тур ще бъде придобит от най-големия кредитор на дружеството, в случая Централна Кооперативна Банка. В тази банка туристическата компания е заложила всичките си активи срещу кредит от 26 млн. лева.

Сред активите на „Алма Тур" са хотели по Черноморието, луксозният хотел „Тамплиер" в Банско, както и собственост в няколко държави, където дружеството има представителства.

В залога са вписани дори мобилните телефони и принтерите, купувани от дружеството преди септември 2010 г.

Сред кредиторите на дружеството са и други компании, собственост на групировката - ЗД Армеец, България Ер, при която е заложена самия длъжник Алма Тур Флай.

Непосредствено след новината за депозираните молби за обявяване в несъстоятелност на всички дружества от групата на Алма Тур, от ЗАД Армеец съобщиха, че застрахователя вече организира приемане на заявления за ползвалите услуги и закупили туристически пакети от туроператора. На пресконференция от Армеец обявиха, че не всички пари на клиенти са гарантирани обаче.

Според съобщението на застрахователната компания, клиентските заявления могат да се подават през интернет страницата на дружеството armeec.bg, в специално разработената секция за on-line услуги или в централния офис в София на ул. Стефан Караджа № 2.

Отговорността на Алма Тур-БГ АД в качеството му на туроператор е застрахована при ЗАД Армеец за сумата 200 000 лв. съгласно чл.42 от Закона за туризма и Наредбата за условията и реда за сключване на задължителна застраховка, покриваща отговорността на туроператора, приета от Министерски съвет, уточниха още от застрахователя в съобщението си.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...