Холандски пътеводител описва Родопите

2991
Холандски пътеводител описва Родопите

Ако наистина обичаш природата и държиш да прекараш безценната си почивка на някое диво, красиво и недокоснато от човешка ръка местенце, ще бъдеш доста затруднен.

Защото в Европа, където зелените, неподвластни на урбанизацията пейзажи все повече отстъпват пред нашествието на бетона, такива райски кътчета са на изчезване. Така е и в България. Но не навсякъде.

Югоизточната част на страната ни, там, където Родопите „прекрачват” границата ни със съседна Гърция, за да се спуснат на юг, към ласкавите брегове на Беломорието, са terra incognita за масовия туризъм.

Този крайграничен район, който дълги години е бил недостъпен за посетители е съхранил не само ландшафта, но и невероятното си биоразнообразие, посочва БНР.

Именно върху него акцентира най-новия пътеводител на холандската природозащитна организация Crossbill Guides.

Нейните гидове, издавани на английски, са се превърнали в настолно четиво на екотуристи от цял свят.

През това лято холандски изследователски екип посети гръцката и българската част на Родопите, за да събере информация за новото издание, което ще се появи на пазара в близките месеци.

С негова помощ всеки, който обича да се скита по неутъпканите планински пътеки, за да се слее с природата, ще може да си начертае маршрут и сам да организира пътешествието си.

Екологичните маршрути, препоръчани от Crossbill Guides стигат и до бреговете на р. Арда, недалеч от границата с южната ни съседка.

В тази си част Европа е с най-богато биоразнообразие и именно това е привлякло вниманието на хората от Crossbill Guides.

До момента организацията е публикувала пътеводители за райони от Испания, Полша, Франция, Унгария и Финландия. Сега на дневен ред са българският и гръцкият участък на Родопите.

„И двете въпросни зони са много сходни. Предимството на приморския дял на Родопите на територията на Гърция е, че там има невероятно богатство на птици. Затова пък българският им участък е по-интересен за любителите на пешеходните преходи” – твърди Дирк Хилберс – директор на фондацията Crossbill Guides.

И все пак, какво отличава българската част на планината? Тя е по-дива, с по-голямо биоразнообразие, но в същото време е много по-достъпна, разказва Дирк Хилберс.

В сравнение с гръцкия участък, тук туристите могат да открият много повече неща. Уникалното за българската част е, че тя е все още недокосната от цивилизацията.

Тук има птици и растения, които, заради човешката намеса, са изчезнали в останалата част на Европа. Например, ако се разходиш из обработваемите ниви разпръснати из планината, ще се насладиш на невероятно разнообразие от птици, които прелитат наоколо.

А поради ред причини това е рядко срещана гледка в останалите части на Европа. Много разпространени тук са лешоядите, които гнездят високо в скалите край гр. Маджарово.

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg