Хотел на Златни пясъци сам балира отпадъците си

1085
Хотел на Златни пясъци сам балира отпадъците си

Докато много общини са изправени пред криза с боклука, един хотел на Златни пясъци намери решение на проблема със сметта. Собствениците внедриха собствена система за балиране на отпадъците. Освен, че е природосъобразна, инвестицията пести и немалко пари.

Ако не беше компресиран, хартиеният боклук на целия хотел за две седмици, щеше да заема три пъти повече място. Собствениците щяха да плащат за сметоизвозване три пъти по-скъпо. Затова решили да инвестират в екопроект. Обучили персонала да събира разделно отпадъците, за да могат да се балират. Машината за балиране струва между 2 и 12 000 лева, а инвестицията бързо ще се върне.

"Целта е да намалим неколкократно количеството, обема на отпадъците в един хотел, съответно да покрием едни високи екологични стандарти. Плюс това има добра икономическа обосновка, намаляваме си разходите по сметоизвозването драстично", обяснява мениджърът по качеството в Хотела Деян Колев.  

Преди да използва машината, хотелът изхвърлял по 12 контейнера на ден, което струва 60 лева за сметоизвозване. Днес разходът е 20 лева. Не само че пести 40 лева, но сега хотелиерът получава пари от рециклиращата компания - по 20 лева за тон хартия, малко повече за пластмаса и около 100 лева за алуминиевите опаковки.

"Заплащането на обслужен, изхвърлен контейнер се намали с около 60% в нашия случай. Ако преди сме изхвърляли 12 контейнера с общ отпадък, в момента изхвърляме не повече от четири".

Така освен, че пести средства, технологията щади околната среда.

Източник: bTV

 

 

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg