Хотелиерите във Франция искат нова норма за поставянето на звездите

886
Хотелиерите във Франция искат нова норма за поставянето на звездите

Непрекъснато отлагана, реформата за класификацията на хотелите вече е разрешена за "Туристическото заседание на 18 и 19 юни", което ще се проведе в Париж, пише френското издание LeMonde.fr.

Новият държавен секретар по туризъм - Ерве Новели - дали ще продължи в тази сфера ангажиментите на своите предшественици? Професионалистите в сферата на туризма всичките са съгласни с едно нещо: условията за поставянето на звездите на хотелите, чиято последна поправка датира от 1986 година, са остарели.

Нормите все още почиват на старии критерии, като например дали има телефон в стаята или биде в банята. Когато пътуващите искат да изберат добър хотел за своята почивка, те се опират на това колко звезди има той и все повече се търсят хотели, които са част от голяма и известна верига хотели.

Поставянето на звездите, чиято реформа беше обявена за лятото на 2007 г., беше отложена заради нови критерии, като например качеството на работата на хотелиерите, владеенето на чужд език от страна на персонала и т. н.

През есента на 2007 година работите, които бяха необходими, за да се изградят нови критерии за поставяне на звездите, продължиха до декември, когато предишният държавен секретар по туризма - Леон Бертран, продължаваше да повтаря, че реформите са в процес на осъществяване.

След смяната на министъра играчите в туристическия сектор продължиха да се безпокоят за модернизацията на класификацията за звездите.

"Не бихме искали това досие да бъде забравено", споделя Кристин Пюжол от Асоциацията на индустриалците в хотелиерския сектор (UMIH). Всеки път когато професионалистите предложат подновяване, проектът бива изоставен в нечие бюро. Големите хотелиерски компании имат същия навик. Ние чакаме с нетърпение влизането в сила на реформата, споделя още Пюжол.

За Марк Уоткинс, съветник на президента на Комитета за модернизация на френското хотелиерство, който има 450 привърженици професионалисти, закъснението се приписва на предишните министри, заемали длъжността държавен секретар по туризъм.

Групата хотелиери, които широко се възползват от отсъствието на достоверността на звездите, освен това подозрително забавят взимането на решението.

Професионалистите са подхвърлили идеята, че контролирането на нормите са поверени на одит, независим от професията. "Ако това са хотелиерите, които финансират контрола, те ще искат да участват във взимането на решението, отбелязва Пюжол, добавяйки, че държавата трябва да намали гаранта на контрола.

Според Уоткинс реформата е спешна и неизбежна. Хотелиерите губят всяка клиенти всяка година, споделя още той.
Ние изчислихме, че до 2010 година между 1200 и 1700 хотела ще затворят врати от всички 17 000, които съществуват във Франция.

Ситуацията не е по-блестяща и по границите. В Германия, Белгия и Австрия консуматорите знаят, че достоверността на звездите е много относителна, категоричен е Уоткинс. Според Стефан Готие, генерален директор на Best Western, Франция, трябва да бъде поставена европейска норма.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg