Информационни срещи за строителството на нови ски курорти в Рила провеждат в 5 града

823
Информационни срещи за строителството на нови ски курорти в Рила провеждат в 5 града

Пет информационни срещи по повод строителството на нови ски курорти в Рила ще се състоят в Пазарджик, Бургас, Варна, Русе и Велико Търново следващата седмица - от 4 до 8 февруари. Това съобщиха от коалиция "За да остане природа в България", цитирани от БТА.

Участници в групата "Граждани за Рила" и коалицията от 18 неправителствени организации "За да остане природа в България" ще представят проблема с незаконното строителство на три ски курорта в зоната "Рила-буфер" от Натура 2000 и Национален парк "Рила". Те ще потърсят разширяване на обществената подкрепа за запазването на планината.

За срещите е предвидено прожектиране на филм за Рила, презентация на законовите нарушения в Паничище, време за журналистически въпроси и дискусия.

С кратък филм на Българската асоциация за алтернативен туризъм ще бъде представена философията на алтернативния туризъм като модел на развитие, който осигурява дългосрочен доход на местното население чрез привличане на по-платежоспособни туристи, щади природата, не нарушава законите и запазва живи местните традиции и култура.

Настоява се за прекратяване на продължаващото незаконно строителство на нов ски курорт над Паничище в границите на Национален парк Рила и в непосредствена близост до Седемте рилски езера. Участниците в кампанията "За Рила" призовават институциите да започнат да прилагат законите за опазване на околната среда и биоразнообразието.

Под тези искания са се подписали над 35 хиляди български граждани, като организаторите ще внесат петицията в Европейската комисия, когато броят достигне сто хиляди. Вече са уведомени и мнозина европейски депутати, който са реагирали остро на незаконното строителство. Коалиция "За да остане природа в България" подготвя жалба до Европейската комисия срещу незаконното строителство на курортите "Супер Паничище", "Супер Боровец" и "Бодрост-Картала".

Информационните срещи ще се бъдат на 4 февруари в Пазарджик, на 5 февруари в Бургас, на 6 февруари във Варна, на 7 февруари в Русе и на 8 февруари във Велико Търново.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg