Качеството в родните хотели отново не е приоритет

934
Качеството в родните хотели отново не е приоритет

От днес влизат в сила новите данъчни ставки в туризма. С 9% ДДС ще се облагат и груповите, и индивидуалните почивки. Това представлява леко увеличение за груповите почивки, но солидно намаление за индивидуалните. Оказва се обаче, че противно на логиката, курортите ни не обмислят намаление на летните пакети, заради по-ниския данък.

В Слънчев бряг очакват първите туристи още в края на април. В най-големия курорт по Черноморието традиционно почиват организирани групи летовници. Според туроператори, почивката им няма да се оскъпи заради по-високия налог.

„При организирания турист няма как да се отрази понеже договарянето на хотелската база се прави още от предходната година", каза Деница Колева - туроператор. Тъй като няма как да променят цените, разликата от 2 % в данъка ще бъде за сметка на печалбата на хотелиерите

„Очакваме силен туристически сезон и ще компенсираме с работа, това е. Иначе загубата си е загуба. Просто се надяваме на по-голямо текучество от туристи, за пореден път ще се радваме на хорското нещастие", каза Венелин Ташев, Съюз на собствениците,Слънчев бряг.

Хорското нещастие в случая е нестабилната обстановка в Африка, на което нашите туроператори гледат като на възможност. Но заради кризата, не крият, че качеството няма да е приоритет по нашето море.

„Ще правим всичко възможно да правим икономии - вместо да му даваме хубава и качествена храна, ще му даваме нещо, в което можем да се вместим ние", каза Венелин Ташев.

Противно на логиката, че намалението от цели 11 пункта при данъка за индивидуалните туристи, намаление на пакетите не се очаква. „В цял свят индивидуалните са по-скъпи от организираните, това е правило", каза Малина Бакалова, хотелиер, Слънчев бряг.

Повишеното търсене още от април също се изтъква като причина цените на пакетите да не тръгнат надолу, а намалената данъчна ставка за индивидуалните пътувания ще покрие загубите от увеличеното ДДС за груповите почивки.

Източник: бТВ

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg