Как се промени пътешестването през последните две десетилетия

5163
Как се промени пътешестването през последните две десетилетия

Спомняте ли си времето, когато трябваше да се свържете с туристическия си агент, всеки път щом ви хрумне идея за почивка? Не? Не сте сами. Възходът на технологиите направи такъв скок, че начинът, по който пътувахме през последните 20 години, съществено се промени. Днес е по-евтино и по-лесно да се пътува из цял свят.

1. Популяризирането на нискотарифните авиолинии
Бюджетните авиолинии направиха бум. Отидоха си времената, в които пътниците бяха лоялни към определени авиокомпании. Вместо това на дневен ред дойде изгодното пътешестване.

2. Лесно е да останете във връзка с близките
Едно време интернет представляваше скъпо удоволствие, когато ставаше дума за престой зад граница. Сега, с възхода на смартфоните и други подобни устройства, използващи wiFi, връзката с всеки един близък човек не представлява проблем.


3. Блогове за пътуване
Преди интернет се налагаше да четем пътеводители, преди за планираме пътешествието си. Днес е достатъчно да влезете в някой туристически блог и вдъхновението и всяка ценна информация, свързана с него, ще ви връхлетят.

4. Онлайн планиране на ваканцията


Популяризирането на онлайн туристически уебсайтове елиминира необходимостта от помощта на туристически агенти. Тези сайтове създават удобство, пестят време и са по-евтини. Освен това дават ценна информация за евтини пътешествия, полети, ниски цени на хотелски стаи, тарифи за наемане на кола и т.н. Всъщност, в наши дни най-новата информация, когато става дума за пътешестване, може да бъде намерена в такива уебсайтове.

5. Можете да работите докато пътувате
В съвременнага дигитална ера много хора с подходящ лаптоп могат да се възползват от възможността да работят и да пътуват едновременно. Тези „дигитални номади” не са „закрепени” към определен офис. Те обикалят света и получават заплатите си в банковата си сметка. Определено добър начин на живот!

6. Картата на Google
Предприемането на пътешествие изискваше включването в „играта” на басове на проучване на маршрута. Днес това е минало. Само за няколко секунди Google Maps ще ви реши всички проблеми.
 

7. Пътуването със самолет вече не е толкова престижно
Преди 20 години пътуването със самолет беше само по себе си ценно преживяване. Нямаше ги рестрикциите по отношение на личния багаж и храната на борда беше наистина храна. Днес нещата стоят другояче.
 

8. Фотография


Трудно е да се повярва как едно време чакахме с дни и седмици проявяването на снимките от ваканцията. Понякога чакането беше толкова дълго, че забравяхме за тях. Сега всеки член на семейството ви получава мигновено съобщение, че сте се снимали на плажа. Селфи, селфи, селфи!

9. Евро
Когато заминавахме в друга страна в Европа, винаги ни вълнуваше въпросът за валутата. Не и сега, когато с евро може да се оправиш почти навсякъде.
 

10. Повече забавления
Вече го няма ограничението откъм това колко касетки с музика можете да вземете със себе си. Сега можете да държите под ръка хиляди парчета на телефона си.
 

11. Пощенски картички 
Че кой има нужда в наши дни да праща пощенски картички? По-добре да качите снимка в Instagram.
 

12. Онлайн ревюта
В наши дни няма нужда да пътешествате като слепци, тъй като винаги можете да откриете отзиви за ресторант, кафене или пък театрална постановка.


 

13. Не е необходимо да отсядате в хотел
Става дума за Airbnb, алтернатива на обичайното отсядане в хотел. Не само ще ви излезе евтино, но и условията са много по-интересни. Освен това домакините обичат да влизат в ролята на туристически гидове и ви потапят в местната атмосфера.
 

14. Не е необходимо да преобръщате багажа си, за да откриете важни документи
Благодарение на мобилните приложения за туристи, търсенето на важна документация е история.
 

15. Няма я вече онази тръпка, когато се приберете у дома


Когато се прибирахме у дома, след задгранично пътешествие, обикновено ни обливаше прекрасна еуфория. Започваше един дълъг процес на показване на снимки и разказване на истории на роднини и приятели. Това вече го няма или пък е оскъдно откъм обем. В крайна сметка с фейсбук и други социални мрежи още по време на пътешествието си сте разказали почти всичко.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg