Пицата е една от най-популярните и обичани храни. Приготвят я в целия свят, като разбира се, тя не е еднаква навсякъде.

Вижте как изглежда пицата в различни краища на света – от родината й Италия до Ню Йорк.

Неапол, Италия – Пица Неаполитана

Това е може би класическата пица. Тя е тънка, с домати отгоре, моцарела, и няколко листа босилек.

Рим, Италия – Пица Бианка

Бялата пица е много популярна в Рим. По нея няма две от традиционните съставки на една класическа пица – доматен сос и кашкавал. Полята е обилно със зехтин и сол. Често я продават на грамаж, а не на парче.

Ню Йорк, САЩ

Пицата в Ню Йорк напомня на тази в Неапол.

Първата пицария в САЩ е Lombardi’s, която отваря врати на Спринг Стрийт в Ню Йорк през 1905 година. Веднага се появяват други пицарии бързо стават популярни.

Чикаго, Илиноис – дебела пица

Тя се пече в тава и е доста дебела – в краищата може да достигне до 7 см.

Върху нея обикновено има месо, кашкавали доматен сос.

Сицилия, Италия – Сицилиана

Сицилианците обичат да правят квадратна пица напук на целия свят, където тя е кръгла.

Отгоре слагат доматен сос, кашкавал, зехтин. Американската пица Сицилиана е с доста по-дебела плънка, с много кашкавал и сос.

Турция – Лахмакун

В Турция се прави нещо подобно на пица, наречено Лахмакун. Има известни дебати относно това дали е турско или арменско изобретение.

Думата Лахмакун се превежда като „месо и тесто“. Други съставки, които се слагат в нея са лук, подправки и домати.


Грузия – Качапури

Това е традиционно грузинско ястие. Прилича на нещо средно между пица Калцоне и сандвич с яйце.

Тестото се пълни с кашкавал, а отгоре се слага яйце и масло.

Има различни варианти за приготвянето на това ястие, но интересно е, че в нито един от тях няма доматен сос.

Япония – Окономяки

В различните райони рецептата е различна, но в общи линии тя включва зеле, лук, свинско месо, юфка и морски дарове.

Отгоре може да има яйце или сос.

Франция – Тарт Фламбе

Във Франция слагат сирена и бекон. Добавят малко лук, а има и сладък вариант с ябълки, канела и ликьор.

Испания – Кока

Популярна е най-вече в Каталуния.

Може да бъде сладка или пикантна. Може да бъде с топинг или с вътрешна плънка.

Съставките варират, като могат да бъдат яйца, зеленчуци, плодове, месо и сирене.

Ливан – Манакиш

Обикновено се прави за закуска. Върху тестото има топинг „заатар“, който съдържа сусам, мащерка, смрадлика, както и месо и сирене.

Унгария – Лангос

Унгарската версия е доста нездравословна – тестото се пържи, върху него се слага сметана, месо или масло с чесън. В Унгария, както и в Чехия и Словакия, това е честа закуска, продавана на улицата.