Катакомби, в които непременно трябва да се спуснете

17948
Катакомби, в които непременно трябва да се спуснете

При думата „катакомби“ във въображението изниква мисълта за зловещо място, покрито с човешки черепи и мирис на влага. Не са ли това най-мрачните туристически дестинации?

Всъщност това има малко общо с истината. За археолозите те отдавна са се превърнали в истински съкровищници, осветяващи древни загадки, а за туристите- възможност да се окажат в истинска машина на времето. Forbes подбра тези катакомби, които непременно трябва да се спуснете:

Парижките катакомби (Париж, Франция)

На принципа, че пред смъртта всички са равни, французите не правили никаква разлика между починалите, когато изграждали катакомбиите. Сред почти 6-те милиона човешки останки, погребани в подземния лабиринт под Париж, някъде се спотайват Шарл Перо, Блез Паскал, Франсоа Рабле. Всичко това се случва през XVIII в., когато заради претрупването на гробищата на Париж се взима решение костните останки да се преместят в подземните коридори, останали от стари каменоломни. Колко дълги са те и докъде стигат- днес никой не знае. Досега са измерени 11 000 кв. м. Впрочем в различни периоди в Парижките катакомби имало бомбоубежище, винарска изба и дори кафене.

Катакомбите на Рим (Рим, Италия)

Във Вечния град има над 60, като част от тях са толкова древни, колкото и самият Рим. Те са останали от Античността, епохата на упадъка на Римската империя, ранното християнство, като почти навсякъде фреските и надписите са идеално запазени. Тук са най-старите изображения на християнски светци, апостоли и Богородица, тук има запазени уникално оформени езически гробници. Впрочем археолозите твърдят, че едва сме започнали да разкриваме богатството, което се крие и се простира на 150 км под Рим.

Ком ел Шукаф (Александрия, Египет)

Те били скрити от човешки очи с хилядолетия и една случайност довела до откриването им. Но това било половината работа- тъй като грунтовите води били залели катакомбите и до наши дни две от трите нива остават наводнени. Въпреки това, тук ясно личи цялото разнообразие от народи, живели в Александрия в Античността. Под земята има вита стълба, по която можете да се спуснете в ротондата на дълбочина от 30 метра, а архитектурата на надгробните паметници преплита елементи на египетски, гръцки и римски стил.


Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Jose
# 0
08:10 | 3 October 2012
Deep thinnkig - adds a new dimension to it all.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg