Кои страни печелят най-много от туризъм?

7420
Кои страни печелят най-много от туризъм?

Туризмът е източник на огромни приходи за много страни по света. Кризата не засегна сектора до катастрофални размери, каквито бяха очакванията на много специалисти. Според данни на Световната туристическа организация приходите в сектора са регистрирали понижение от едва 8%. Очакванията за идващата година са дори за ръст на туристическия сектор от 1.6 трлн. долара. Ето и страните с най-големи приходи от туризъм, подредени са от зад напред:

Австрия - 21.8 млрд. долара

Привлекателността на Алпите е основен източник на огромните приходи от туризъм на тази страна. Изключително развит е зимният туризъм. Доходите от туристическа дейност на Австрия съставляват значителните 9% от БВП.


Турция - 22 млрд. долара

Страната е известна туристическа дестинация, привличаща не само с морския си туризъм. В нея има голям брой исторически и археологични обекти, които допринасят за развитието на туристическата дейност . За периода 2000-2008 година туристическия поток нарасна с 12.5% до 40 млн. туристи. Турция е осма в света по брой на туристите.

Австралия - 24.7 млрд. долара

До континента се стига трудно, но веднъж стигнали там, туристите се влюбват. Страната привлича не само със своите морски възможности, но и с красивата си природа и едно от най-доброто лате в света. Футористичната архитектура, златните плажове и странните животни са част от нещата, които привличат туристите, оставящи близо 25 млрд. долара годишно.

Великобритания - 36 млрд. долара

Всеки уважаващ себе си турист е посещавал Обединеното кралство и конкретно Лондон. Столицата на страната заема второто място на най-посещавания град в света, виждан от около 15 млн. туристи на година. Благодарение на поевтиняването на националната валута, специалистите очакват притокът на туристите догодина да е дори по-голям.

Германия - 40 млрд. долара

Няма как най-голямата европейска страна да не е сред най-посещаваните в света. Туристите са привлечени от красивата архитектура и замъци, желание да пробват немската бира и наденички, да видят прословутата немска педантичност, която се усеща навсякъде. Ежегодно страната е посещавана от близо 25 млн. туристи.

Китай - 40.8 млрд. долара

Безкрайните туристически възможности на страната все още не са напълно развити. Повечето от туристите обаче, предпочитат да се запознаят с източната култура посещавайки големите градове, като Пекин и Шанхай. Посещения от близо 50 млн. туристи прави страната четвъртата най-посещавана в света. За сравнение само преди 30 години туристите са били едва 250 000 годишно. Днес те оставят около 40 млрд. долара в страната.

Италия - 45.7 млрд. долара

Благодарение на своята богата история, прекрасната си национална кухня, топлото море и красивите плажове, страната е една от най-предпочитаните европейски дестинации. В страната има около 44 обекта с изключителна важност за световната история, повече от която и да е друга държава. Дори и сицилианската мафия е нещо, което привлича туристите.

Франция - 55.6 млрд. долара

Каквото и да търсите във Франция ще можете да го откриете. В града на любовта ще се радвате на оживление, а ако търсите уединение можете да посетите Бургундия. Посещенията на 79 млн. туристи на година я прави най-посещаваната такава в света.

Испания - 61.6 млрд. долара

САЩ - 110.1 млрд. долара

Ежегодно на Тайм Скуеър се разхождат по 35 млн. туристи, а в Лас Вегас към игралните автомати подхождат 31 млн. души. Разбира се това, както и много други неща правят страната недостижим връх по доходи от туризъм.

Източник: Utre.bg

Българският бизнес

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Teodor
# 0
15:12 | 29 December 2009
БВП na USA e priblizitelno $14 triliona . 12% ot tazi suma e $1.4 triliona . $110 miliarda prihod ot turizam e okolo 0.8% ot БВП .
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg