Кризата в Сирия удари круизния туризъм у нас

1956
Кризата в Сирия удари круизния туризъм у нас

Кризата в Сирия удари круизния туризъм. Войната в Близкия изток се отразява най-много на пътуванията в източната част на Средиземно море, каза за "Стандарт" Александър Аврамов - началник на Морска гара - Варна.

Според него ефектите от тази криза оказват силно влияние и на затворения басейн на Черно море и круизните терминали в него - т.е. на българските пристанища. До момента в Морска гара - Варна има подадени четири заявки за посещения на пътнически кораби, чиято гара е част от пристанищен терминал Варна-изток на "Пристанище Варна" ЕАД.

"Очакват се още заявки до началото на активния круизен сезон, така че в края му ще можем да направим точна равносметка на посещенията", каза Аврамов. По отношение на геополитическата обстановка в региона той коментира, че заради нестабилността е налице информация за голям брой отказани заявки за посещения в пристанища в Турция, които досега бяха междинни при някои круизи, включващи Черноморски пристанища и Морска гара - Варна.


Пристигането на първите круизни кораби, които към момента са подали заявки за посещение на Морска гара - Варна, се очаква да съвпадне с провеждането на регатата "Тол Шипс". Пристанището във Варна е за трети път домакин на най-голямото ветроходно събитие в света, което ще се проведе в началото на октомври.

По време на регатата се очакват над 20 ветроходни кораба и над 500 000 посетители. Планираните посещения във Варна включват и други български терминали, както и пристанища в Турция и Украйна.

"През последните две години "Пристанище Варна" ЕАД положи значителни усилия за подобряване на инфраструктурата за приемане на пътнически кораби. Територията между 1-во и 2-ро кейови места на терминал Варна-изток бе изцяло обновена, придобивайки европейски и съвременен вид.

Цялостно бе подобрен и районът около пасажерския терминал. Той се утвърди като притегателен център за редица международни събития от различен характер, а пасажерите, посещаващи Варна, имаха възможност да наблюдават концерти и ветроходни регати от своите кабини", разказа Аврамов. Той е убеден, че богатият на културно-исторически обекти град Варна, европейският облик на пристанището, качеството на предлаганата услуга и голямата добавена стойност от събития са гарант за привличане на круизни туристи.

"Към момента геополитическите процеси извън контрола на пристанищата са в основата на забавянето на развитието на круизния туризъм", казва ръководителят на Морската гара.

Първият за Бургас пасажер пропусна Истанбул

За разлика от туристическия, круизният сезон тази година никак не е обнадеждаващ и по Южното Черноморие. "Пристанище Бургас" ЕАД има договорени осем посещения на пасажерски кораби, но към момента са потвърдени само три от тях. Те са на круизните оператори Costa Crociere и MSC Cruises. Маршрутите включват посещения на различни туристически дестинации в Средиземно и Черно море.

Първият пасажер, който откри сезона на Морска гара Бургас, е Costa neoRomantica. Той акостира в 8.00 часа на 6 май с 1800 туристи на борда. Корабът е дълъг 220.6 м и е с 7.8 м газене. Маршрутът на Costa neoRomantica започна от пристанище Савона, Италия. Той пропусна пристанищата в Турция, включително и мегаполиса Истанбул. Лайнерът извърши двудневен преход от дестинация Гръцки острови (Минос) и пристигна директно в Бургас.

"Сезонът тази година не е силен като посещения, но е знаков не само за Бургас, но и за дестинация Черно море. След събитията в Истанбул тази година опасността да не влезе круизен кораб в Черно море беше голяма. Това е първият кораб, който пристига в Бургас и анулира посещения в турските пристанища. Досега всички пасажерски кораби, които са посещавали Бургас, са спирали в Истанбул.

За първи път Costa neoRomantica прави морски преход от Гърция до Бургас. Такава е програмата и на корабите на MSC Cruises, които ще имат посещения на Морската гара. Това показва, че дестинация Бургас предизвиква интерес", каза изпълнителният директор на бургаското пристанище Диян Димов.

Той допълни, че тази година заради атентатите в Турция са анулирани 400 посещения на круизни кораби в пристанище Истанбул.

Пасажерът Costa neoRomantica доведе в Бургас над 1300 чужди туристи. Половината от тях бяха записали екскурзии до Несебър, Котел, Жеравна и етнографския музей в Оризаре. Останалите туристи имаха възможност да разгледат Бургас или да направят морска разходка с кораб до остров Света Анастасия.

Соsta neoRomantica е пасажер на круизния оператор Costa Crociere. Той е напълно реновиран през 2011 година. Пълният му капацитет за пътници е 1800 души. Разполага с 789 каюти, 28 апартамента с балкон и 46 каюти с балкон. Каютите му са обзаведени с рядко дърво, карарски мрамор и произведения на изкуството.

На разположение на пасажерите са 10 палуби, които носят имената на известни европейски градове: Монте Карло, Мадрид, Виена, Верона, Париж, Лондон, Копенхаген и Амстердам. За туристите има 4 ресторанта, 5 бара, два плувни басейна, джакузита, спа, сауни, фитнес комплекс, открита алея за бягане и др. За удобството на пасажерите се грижи персонал от над 600 души.

След Бургас Costa neoRomantica се отправи към Констанца в Румъния.

Видин чака 170 кораба с гости

За разлика от морските, градовете по река Дунав ще се радват на много гости. 170 круизни кораба ще акостират край Видин тази година, каза за "Стандарт" Цецка Цокова, старши експерт по туризма в общината.

Първият хвърли котва на 4 април, а след него дойдоха още няколко. Последният ще стовари туристи на брега през ноември.

Корабите возят туристи от САЩ, Канада, Австралия, Нова Зеландия. Има и от европейските страни, основно от Австрия и Германия. Увеличава се броят и на туристите от скандинавските страни.

В зависимост от програмата на туроператоритеq пасажерите престояват във Видин за различно време. Най-краткото е 2 часа, което е характерно за т.нар. индивидуални туристи. От кораба те се отправят към центъра на града и сами го разглеждат. Мнозина питат за мола и тръгват към него. Разглеждат го с голям интерес, но не купуват, обяснява Цецка Цокова.

До търговския център откриват голямата катедрала "Свети Димитър", която е втората по големина у нас. Непременно влизат и в нея. Групите, които имат в маршрута си крепостта "Баба Вида", прекарват в града по 4 часа. Те отиват до старината, изслушват беседата на екскурзовода, обикалят между стените и и се прибират обратно в кораба.

Малко след това той продължава пътуването си към Долен Дунав. Има и трети вид групи, които спират на пристанището и с автобуси, които ги очакват, се отправят към Белоградчик. Там разглеждат историческата крепост "Калето" и пещерата Магура. Връщат се късно вечерта и на следващия ден корабът им отплава от Видин.

През 2015 година Видин са посетили над 20 000 круизни туристи. Тази година очакваме броят им да се увеличи, казва Цецка Цокова.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg