Кула привлича туристи с басейн, музеи и крепости

2933
Кула привлича туристи с басейн, музеи и крепости

С Кула започва България от Запад. Влизайки у нас през граничния пункт „Връшка чука", чужденецът вижда най-напред нашия град. Не искаме да му се стори овехтял, селище от миналото, а хубав, приятен, да му се прииска да остане за някой час и да го разгледа. Така описва своя град кметът на Кула д-р Владимир Владимиров пред вестник "Стандарт".

От няколко години общината сменя приоритетите си, разказва той. Все по-рядко в нейните проекти влизат каучуковия завод или друго старо производство. Новите разработки целят обновление на старите обществени сгради, улици, паркове, изграждане на туристически обекти.

От миналата година в Кула отвори врати модерен спортен комплекс с басейн. Тази година е открита етнографска къща, музей-галерия на името на известния земляк – художника Александър Поплилов. Започва и ремонт на сградата до историческата крепост „Кастра Мартис", която отново да се превърне в музей.


Навсякъде по света граничните градове са проспериращи, отчита кметът. Кула не е такъв, но има възможности да ги догони. Това ще стане чрез обръщане с лице към туризма. Досега общината не е имала амбиции и решения за развитие на този отрасъл, но това се променя.

Започнали с разработването на проект за разглеждане на античната крепост „Кастра Мартис" в едно с крепостта „Баба Вида" във Видин и „Феликс Ромулиана", която се намира до съседния сръбски град Зайчар. Той е на 25 км от Кула, а видинската крепост - на 30. Близостта на трите крепости е видяна като шанс за Кула, защото трите могат да бъдат разгледани за един ден. Проект на общината е очертал този маршрут.

Крепостта на Кула се намира в самия център. Изградена е в края на трети век с отбранителна цел. През 377 гдина в нея спрял с отрядите си на път за Тракия император Грациян. След това била разрушена от хунския вожд Улдис, но през шести век Юстиниян Велики отново я издига. Днес са запазени основите на крепостта и част от кулите й. Една се издига на 16 м височина.

Историци са открили доста любопитни данни за римското съоръжение – къде е бил щабът на коменданта, къде са били съхранявани символите на римската власт и войнство. На туристите още от края на тази година ще се предлага освен разглеждане и беседа от екскурзовод и запознаване с находките, открити при археологически разкопки в крепостта. Сега те са прибрани в историческия музей на Видин. До 1990 година са показвани в сграда до крепостта, но след това са изнесени от нея, а тя – изоставена.

До дни започва ремонт на тази сграда, финансиран от общината и от програмата „Красива България". Така ще бъде възстановен общинският музей и вместо един, ще бъдат назначени двама уредници. Сградата ще има нова фасада - топлоизолирана, нова дограма, нови подови настилки, елинсталация. В нея освен изложбена зала, ще има и занаятчийско ателие и магазинче за сувенири. Стойността на ремонта е 150 000 лв.

В Кула тази година отвори врати друг музей – галерия – на големия български художник „Алексадър Поплилов". Той е разположен в родната му къща, която общината е купила от наследниците на твореца. За втора година това лято студенти от художествената академия в София, на която Поплилов е бил ректор и дългогодишен преподавател, ще рисуват картини с изгледи от Кула и околностите.

Творбите от първия пленер вече се намират в къщата. Кула пази родната къща на още един голям българин – на писателя Йордан Вълчев. Засега още няма планове за превръщането и в музей.

Кула е единственото място в България, където през 1944 година са се водили боеве между части от немската армия и трети украински фронт. На мястото там има монумент – оръдие „Катюша". Мястото се поддържа от общината и се посещава предимно от руски туристи и наследници на загинали при боевете червеноармейци. Броят им е 63. При Кула са загинали и 4-ма американски летци, чиято памет също е почетена с паметна плоча.

Изграждане на туристически обекти в града върви заедно с модернизиране на инфраструктурата, обяснява д-р Владимир Владимиров. По проект със сръбската община Кладово ще продължи обновлението на прочутия кулски панаир. От следващата година вековното събитие ще се провежда на място, различно от старото градско тържище.

Търговците ще предлагат стоки в модерни магазини, а гостите ще се веселят в съвременни заведения. С общината в Княжевац ще бъде изпълнен проект, с който Кула ще се снабди с нова сметосъбираща техника. Мерки при бедствия и аварии ще бъдат набелязани с община Болевац. По проекти, финансирани от програмата за развитие на селските райони, ще бъдат ремонтирани пътища до близките села.

Старите кулчани пиели чай от самовар

Неотдавна в Кула бе открита етнографска къща. Сградата е типична балканска къща, строена в края на 19-тия век, разказва експертът от общината Цветелин Тодоров. Била е притежание на някогашния кмет на Кула Кънчо Йончев. След основен ремонт сега в нея са изложени над 1000 предмета от местния бит и култура. Има и външно ателие за занаяти.
Експонатите са събрани от къщите на старите кулчани. Те сами са ги дарили на къщата. Могат да се видят уникални неща – ръчна мелница за брашно, механичен грамофон, самовар.

Звучи невероятно, но старите кулчани са пили чая си от самовар. Посетителите могат да видят свилена кенарена риза, която е била задължителна униформа за чиновниците. Сред експонатите са крепостни актове за собственост и теглайка. Това е дълга дръжка на кратуна, с която са изтегляли ракията и виното от буретата. Има и подници – глинени тави за печене на хляб. Има и специална стомна, в която било наливано вино. Държано до огнището, то се превръщало в оцет. Стомната е дарена от майката на Михаил Миков – Венета Микова, разказва общинарят.

Общината кани гости в града, за да видят обичая „Къпачи". Само в Кула той е оцелял от древни времена. В дните около Ивановден в града обливали със студена вода ергени и мъже-именници. Запазени са и наричанията, които съпътстват ритуала.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg