Мароко в очакване на повече от 10 млн. туристи през 2010 г.

1045
Мароко в очакване на повече от 10 млн. туристи през 2010 г.

Различни чуждестранни и марокански компании са готови да инвестират повече 2.4 милиарда евро, за да построят големи туристически комплекси, пише френското издание Lemoniteur-expert.com.

Най-голямата сделка на стойност 890 милиона евро беше направена с испанската компания "Федеса-Мартинса", като проектът е за туристически комплекс, който ще се намира в Гуелмим - на 750 км южно от столицата на Мароко - Рабат.

Идеята е да се построят 8 хотела, 8 туристически резиденции, 2 голф игрища, един спа център, както и търговски център.

Друга сделка, сключена от страна на марокански фирми, занимаващи се с построяване на туристически комплекси е на стойност 533 милиона евро, като е сключен договор с египетската фирма "Орасом". Тя се е заела да построи туристическа станция в Тан Тан (940 км южно от Рабат), с капацитет 5 000 легла, туристически резиденции, съдържащи 1 851 места, конгресен център, музей, а също така ресторанти и спортни центрове.

Третият договор беше подписан в партньорство между белгийската компания "Томас и Пирон" и мароканската "Палмере де Маракеш", както и мароканската банка за външна търговия - BMCE Bank. Стойността на договора е 480 милиона евро, като идеята е да се построи в Уарзазате (530 км югоизточно от Рабат) 8 хотелиерски общности, разполагащи с 3 700 легла, едно голф игрище, конгресен център, спа център и аквапарк.

Последната сделка до този момент, която Мароко сключи е с емиратската фирма "Рийм-Инвестмънтс" за 578 милиона евро. Проектът е наречен "Atlas Garden" и ще се намира в град Маракеш. Фирмата изпълнител ще строи 3 хотела с капацитет 2 540 легла, голф игрище и агенция за недвижими имоти.

След всички тези сключени договори за туристически комплекси, Мароко е с амбицията, че през 2010 година ще посрещне повече от 10 милиона туристи, пише още френското издание. През 2006 хората посетили страната наброяват 6.6 милиона, на фона на 5.8 милиона туристи за 2005 година, като приходите от тях са се увеличили от 3.7 на 4.8 милиарда евро за периода 2005-2006 година, което е ръст от 29.2%, пише още Lemoniteur-expert.com.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg