Мащабен инвестиционен проект превръща Стралджа в туристическа атракция

918
Мащабен инвестиционен проект превръща Стралджа в туристическа атракция

Уникален за страната и Европа инвестиционен проект се предвижда да превърне община Стралджа в атрактивна туристическа дестинация. Става въпрос за изграждането на модерно туристическо селище, където ще могат да почиват, наемат или закупуват собственост около 20 000 души от цял свят, съобщава БНР.

Проектът е съвместен - между английска фирма и община Стралджа. По първоначални изчисления инвестицията ще надхвърли 500 милиона евро, като директно в общинския бюджет се очаква да влязат около 11 милиона евро. В републиканския бюджет постъпленията ще надхвърлят 75 милиона евро.

Първата копка на туристическото градче се очаква да бъде направена през юни догодина. По проект се предвижда на територията му да има около 6000 жилища - вили, апартаменти и градски къщи в различни стилове. Доминираща ще е средиземноморската архитектура. Ще преобладават светлите тонове, големите тераси и плоските покриви-градини. В централната част на селището ще се изгради хотелски комплекс с около 150 стаи, с възможност за СПА процедури, казино, басейн.

Предвидени са също така кино, търговски обекти и бизнесцентър, както и универсална клиника, в която ще се предлагат и хирургически интервенции. Благодарение на предвидената за целта хеликоптерна площадка, богатите туристи ще могат да кацнат директно на територията на „Дива роза кънтри истейт”, както ще се нарича селището.

Проектът на туристическото градче предвижда също така изграждането на църква и конна база, две голф игрища, множеството спортни бази, басейни и изкуствени езера, предоставящи възможност за водни спортове и риболов. „За целта ще бъдат привлечени и допълнителни инвеститори“,уточнява кметът на община Стралджа Митко Андонов. „Вече има такива. Изготвили сме идейната фаза на общия градоустройствен план, като до края на годината той трябва окончателно да бъде приет. Догодина през пролетта ще започнем изграждането най-напред на голф игрищата. Градчето се очаква да е наистина уникално.“

Твърди го и проектантът, който е англичанин. За него самия работата по този проект е огромно предизвикателство, тъй като по думите му мястото е уникално и като релеф, и като природни дадености. Районът е екологично чист. Намира се в южната част на община Стралджа, на около 60 километра от Черно море. Това е местност, която е стратегически удобна, но не е разработена. Става въпрос за чисто селски район.

С работата по строежа на туристическия комплекс, а и след това, се предвижда да се осигурят нови работни места. Идеята е да се намали безработицата в района, която не е никак малка – около 16.5%. Работа ще има и във винарския отрасъл и лозарството. Чуждестранни инвеститори са заявили интерес за създаването на винарни, както и за засаждането на лозови масиви в близост до туристическото градче.

Стралджа и селищата от общината имат богато минало, което също се очаква да привлече интереса на туристите. Не са малко историческите и природните забележителности в общината. Сред тях са стогодишната църква „Св. Архангел Михаил” - паметник на културата с ценни икони и дърворезба, старинното читалище, топлата минерална вода в град Стралджа, която лекува бъбречни и кожни болести. Стралджа е богата и на фолклорни традиции. За града е типичен кукерският празник, който се провежда всяка година в началото на пролетта. С интересните си костюми стралджанските кукери са били атракция на редица национални фолклорни събори, посочва БНР.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg