Масова разпродажба на хотели по Черноморието

1746
Масова разпродажба на хотели по Черноморието

Масово се продават хотели по Черноморието. Предлагането многократно надхвърля търсенето. Около 70 на сто от офертите са за презастроеното Южно Черноморие. Два пъти по-малко са на север. Много от тях са активни поне от година, но все още няма нови собственици.

Най-често хотелиерите са принудени да се разделят с имотите си заради задължения към кредитори, обясняват от агенция, която предлага над 50 хотела, близо половината - на морето.

"Повечето хотели са построени с кредити поради неуспеваемостта да се запълнят тези хотели просто хотелиерите изпитват голяма трудност да покрият своите кредитни задължения и поради тази причина се прибягва до продажба на самия бизнес", казва Евгени Златев, регионален мениджър на агенция за имоти.

Кризата в туризма също оказва влияние. "Първо, не могат да договорират 100% базите си, второ, не могат да си обслужват кредитите и оттам нататък не му остава нищо друго на човек, освен да мисли за продажба, да прехвърли отговорността на друг или да даде някой друг да си троши главата", заяви Димитър Лефтеров, от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация.

Продават се и хотели, които не отговарят на съвременните стандарти, като екстри и услуги, или пък са по-отдалечени от брега. Цените започват от 400 хиляди и надхвърлят 10 млн. евро. Ако въобще се сключват сделки, те са на по-ниска цена от обявената първоначално.

"Не бих казал, че има голямо търсене, особено за големи хотели, по-скоро има търсене за по-малките до 500 хиляди евро крайна цена. Интерес по принцип към тях проявяват инвеститори от среден клас и в момента предимно руски клиенти", допълни Евгени Златев.

Край морето е пълно с комплекси от апартаменти за продажба. Съветът за хората с много пари в брой е да купуват сега, защото цените няма да падат повече.

Източник: bTV

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg