Минералните води – забравеното богатство на София

1453
Минералните води – забравеното богатство на София

Знаете ли, че единствено София от всички останали европейски столици разполага с осем различни типа минерална вода? И че тя може да лекува по 100 хиляди души всеки ден? Някои от тези факти звучат направо фантастично, но достатъчно убедително от устата на учени като проф. Костадин Щерев, дългогодишен изследовател на хидротермалното богатство на София и участник в разработването на новия градоустройствен план на столицата.

На територията на София и околностите има около 50 хидротермални находища, включващи естествените извори, сондажите и каптажите. Топлите минерални води обхващат почти цялата софийската котловина и околните територии, или общо – около 1100 кв. км. Друго предимство е, че значителна част от тези води извират от голяма дълбочина, което е гаранция, че са екологично чисти, посочва в репортажа си Красимир Мартинов от БНР.

„Столица, която е съпоставима с нашата, е Будапеща“, обяснява проф. Костадин Щерев. „За разлика от София обаче Будапеща разполага само с два типа минерални води. В количествен план София може да излезе на по-добра позиция, но първо трябва целият потенциал от минерални води да бъде разкрит. До момента сме разкрили само 20 на сто от онова, което може да бъде разкрито на територията на София. А от тези 20% се използват само 20 на сто по един скромен и не много престижен начин. Сред другите европейски столици няма градове с такива богатства. Около Виена също има води, има изградени добри центрове, които се използват от гражданите и гостите на австрийската столица. Но София е уникална и с това, че като град е възникнала благодарение на минералните извори. Те присъстват дори в емблемата на града. Водното ни богатство има корени в античността, но и до днес няма нужното развитие, нито пък е познато по света”, посочва още проф. Щерев.

Както често се случва, когато говорим за нещо добро и положително у нас, следва едно голямо „но”. Засега цялото описано от проф. Щерев богатство от минерални води е почти неизползваемо. На места то просто е занемарено или направо забравено. Дори най-известните софийски центрове с минерална вода – кварталите „Банкя“, „Княжево“, „Горна Баня“ и „Овча купел“ са такива, а единствената работеща обществена минерална баня на територията на София се намира в покрайнините на града – в квартал „Панчарево“. Именно там срещнахме 65-годишната софиянка Искра Добрева.

"Необходима е по-специална грижа за баните и за минералните ни извори“, казва тя, „защото те всъщност са най-ценното ни богатство. Знаете, че Централната софийска баня отдавна не функционира и столичани са лишени от това благо. В същото време движението и животът в големия град стават все по-натоварени и изнервени. И много хубаво би било в Панчарево да се направи един санаториум за болни хора – да дойде човек за 10-15 дена да си почине. По-здрава нация ще бъдем, когато имаме възможността да се лекуваме и да релаксираме”, допълва Искра Добрева.

Санаториум в Панчарево ще израсне – поне така пише в новия градоустройствен план на София. Обърнато е и по-специално внимание на развитието на хидротермалните ресурси на столицата на базата на стратегия, изготвена от проф. Костадин Щерев.

„Стратегията“, продължава той, „предвижда последователно изграждане и развитие на 3 центъра за добив и използване на минералната вода. Някои от тях ще бъдат в периферията на София, други на юг от нея – около Витоша и Лозенската планина, трети – на север от града – към Стара планина. Група центрове ще се изградят в границите на града. В същото време се предвижда „реанимация” на някои от старите извори в съвършено нова технологична и друга обвивка. Профилактиката и оздравителните процедури в напълно новите ще бъдат съчетани с активния отдих. Така например, на входно-изходните магистрали на София – там, където имаме потенциал от минерални води, могат да бъдат изградени къпални и други туристически съоръжения, които ще дадат друг облик на тези места”, казва още Щерев.

За да стане всичко това факт, обаче е необходима промяна в сега действащите у нас закони. Според тях собственик на минералните извори и съществуващите санаториуми е държавата.

"Едно е да си собственик, друго е да си стопанин“ казва проф. Щерев. „А държавата в момента не изпълнява ролята на стопанин. Със закриването преди години на геологопроучвателните дейности държавата вече не участва по никакъв начин в проучването и разкриването на хидротермалните находища нито в София, нито в цялата страна. В същото време тя не дава нужните права на общините и публично-частните сдружения между общините и предприемачеството да извършват този тип дейности. Има и множество ограничения от рода на такси и всевъзможни други административни пречки, които често обезсърчават начинанията на бизнеса. Тоест – трябва законодателен простор, който да стимулира предприемачеството. Разкриването на всеки един от центровете изисква средства в размер на милиони левове. И според нас права върху хидротермалните центрове трябва да придобият общините, както това се случва на много места в Европа. За да оползотворим богатството си от минерални води”, завършва проф. Щерев пред БНР.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg