Мрачни тенденции и добри изключения в българския летен туризъм

1056
Мрачни тенденции и добри изключения в българския летен туризъм

Развитието буди тревога. Бумът на строителството по българското черноморско крайбрежие доведе до отлив на чуждестранните туристи. Кризата обаче не важи за всички туроператори, коментира „Дойче Веле“.

Експертите предупреждават за тежки последствия от придобилата вече значение на научен термин "испанска грешка". В българския летен туризъм има обаче и обнадеждаващи изключения. Третият по големина германски туроператор РеВеТуристик бележи това лято 30% ръст на туристите.

"България има красива природа. Във вътрешността на страната има прекрасни кътчета. Плажовете са страхотни. А животът е на сносни цени. Хората са гостоприемни". Това не е реклама от туристически каталог, а мнението на продуктовия мениджър на германския туроператор РеВеТуристик Михаел Никел. Той отговаря за продажбите в средиземноморските курорти и по Черноморието.

"Ние от РеВеТуристик сме доволни от летния сезон в България тази година. Имаме 30% ръст на туристите, в сравнение с миналата година. Отчитаме това като положително развитие, поне по отношение на броя на туристите", споделя Никел. РеВеТуристик работи с широк спектър от клиенти. Според Михаел Никел може би това е и причината, въпреки цялостната тенденция за отлив на чуждестранните туристи от България, туроператорът да бележи прираст.

Миналата година е имало 120 000 резервации, а за тазгодишния летен сезон 2008 крайният брой на записванията се очаква да надхвърли 150 000. "Имаме предложения за различни целеви групи. За месеците май и юни предлагаме туристически пакети за СПА и уелнес туризъм. За целта си сътрудничим и с други специализирани в тази област туроператори. Друга група, сред която България става все по-популярна, са младите хора, т. нар. "парти-туристи" на възраст между 18 и 30 години. Те идват на големи групи, предпочитат Златни пясъци и Слънчев бряг, защото там има много барове и дискотеки. Успяхме да привлечем отново и семействата с деца. През последните години имаше спад на записванията от тази група туристи. През юли и август предлагаме намаления за децата. Цената играе важна роля“, отбелязва той.

Според Михаел Никел България привлича не само с ниските цени. Страната има какво да предложи на чуждестранните туристи. Въпреки това обаче той е на мнение, че България допуска голяма грешка: "Строи се без контрол. Особено на Слънчев бряг и Златни пясъци. Тази година на няколко пъти в Слънчев бряг спираше тока, канализацията също не е достатъчна. Просто липсва контрол. Ясно е, че когато има все повече легла, а възможностите за електричество и канализация са малки, ще възникнат проблеми".

Подобрени са условията на летищата Бургас и Варна, които кооперират с германския концерн ФраПорт. Това несъмнено ще помогне да се повиши качеството на услугите, смята Михаел Никел. Основен проблем обаче остават инфраструктурата и плажовете. "Плажовете са най-големият проблем. А те всъщност са по-привлекателни от тези в другите курорти по света, с които работим. Но проблемът са концесиите. Един концесионер взема плажа, дава го под наем на друг, той, от своя страна, на трети. Така се стига до цена, която стои много над средните европейски цени, което е смешно, защото като цяло животът в България е евтин", заяви той.

Според Никел туризмът в България има добро бъдеще. Но само ако България положи повече усилия за подобряване качеството на туристическите услуги.

Източник: БГНЕС, Снимка: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...