Над 100 плажа ще бъдат отдадени за стопанисване на общините до седмица

551
Над 100 плажа ще бъдат отдадени за стопанисване на общините до седмица

Над 100 морски плажа и прилежащата им акватория ще бъдат предоставени до седмица за управление и стопанисване на черноморските общини, в чиито територии има плажове, неотдадени до момента на концесия. Това каза зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Савин Ковачев във Варна днес по време на работна среща с кметове на общини от черноморското крайбрежие.

Плажовете ще се предоставят на общините с протокол въз основа на решение на Министерския съвет за срок до отдаването им на концесия с влезли в сила концесионни договори.

Общините са властите, които най-добре ще стопанисват, координират и охраняват плажовете, каза още Савин Ковачев и уточни, че те са тези, които ще преценят най-удачната и подходяща форма за стопанисване.

По време на срещата стана ясно, че за тази година общините ще получат 30% от годишното концесионно възнаграждение или приблизително 1.8 млн. лв. от отчисления към техния бюджет по сключени концесионни договори за 70 държавни морски плажа. Сумата ще се раздели между тях пропорционално на броя на плажовете, отдадени на концесия, намиращи се на територията им.

Общините ще получат примерен договор за стопанисване на морските плажове. Те сами ще могат да избират най-удачния за тях вариант за стопанисване или отдаване под наем на плажа.

Ще им бъде предоставена справка за съгласуваните схеми по реда на чл. 56 от Закона за устройство на територията за морски плажове части от крайбрежната плажна ивица, която не е отдадена на концесия. Схемите са за разположението на преместваемите обекти и се одобряват еднократно от министъра на регионалното развитие и благоустройството. С решение на общинските свети общините ще преценят дали също да ги одобрят еднократно или да ги променят година за година.


Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg