Националният борд по туризъм иска 1.5% от приходите за реклама

947
Националният борд по туризъм иска 1.5% от приходите за реклама

Националният борд по туризъм предлага промяна във финансирането на туристическата индустрия от бюджета, с която 1.5 % от приходите, които секторът генерира в икономиката, да бъдат реинвестирани в националната реклама на България. Решението бе съобщено след редовното годишно събрание на организацията от изпълнителния директор Поли Карастоянова.

Помолен за коментар защо очакват правителството да се съгласи на тази промяна, след като веднъж вече я е отказало, председателят на управителният съвет на борда Красимир Гергов, каза: "Смятаме, че вече са разбрали важността на проблема и ще проявят друго отношение към тези 5 милиарда евро приход от туризма".

По негови изчисления 60 милиона евро се намират в различни министерства и ведомства и се харчат за техни си нужди. Сумата е сравнима с това, което Националният борд по туризъм иска да използва за реклама - 75 млн. евро. "Искаме да бъдем партньори за рекламата на България", каза Гергов.

Националният борд по туризъм настоява за избор на международен консултант за анализ и оценка на подготвената от Държавната агенция по туризъм стратегия за развитието на туризма в България 2008-2013 г. Според участниците в организацията една професионална експертиза преди приемането на документа от Министерския съвет ще гарантира конкурентноспособност и по-добро позициониране на България на световните туристически пазари.

Председателят на контролният съвет на борда Румен Драганов определи стратегията на държавната агенция като "набързо скалъпен документ за отчет пред тройната коалиция". Той посочи, че членовете на Националния борд искат работещо управление на българския туризъм и предлагат да бъдат партньор на държавата за разработването на дестинации. В решенията на общото събрание е записано, че Националният борд по туризъм, ще инициира необходимите законодателни промени, които да го дефинират като партньор на държавните институции и като консолидирана, неправителствена организация с конкретни функции и механизми за финансиране, по примера на Българската строителна камара и Националната лозаро - винарска камара.

Организацията свиква Втори конгрес на инвеститорите в туризма на 26 септември. Форумът ще бъде под патронажа на президента Георги Първанов, съобщи Поли Карастоянова.

На снимката: Красимир Гергов

БГНЕС, Снимка: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg