Най-голямата акция по събаряне на незаконен строеж

1247
Най-голямата акция по събаряне на незаконен строеж

Започна премахването на комплекса „Златна перла“, което е може би е най-мащабната акция срещу незаконното строителство у нас. Още вчера работници на фирмата-собственик започнаха предварително премахване на постройките. Днес и багерите, наети от ДНСК ще влязат в незаконния комплекс, съобщи бТВ. На събарянето на ваканционните къщи във вилното селище край село Варвара днес ще присъства и министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

Историята на „Златна перла” датира от преди пет-шест години, когато започва строителството, а много от институциите, които трябва да го разрешат, дори не знаят за него.

Оказва се, че инвеститорите от фирма „Краш 2000” притежават писмо, което им позволява да влязат в терена и да започнат строеж. Става въпрос за екологичната оценка, без която не е възможно да се строи в парк „Странджа”. Писмото носи фалшивия подпис на заместник-министъра на екологията по онова време Йордан Дардов. Фалшификацията на подписа се доказва от прокуратурата, която се занимава доста дълго със случая. Така или иначе, виновните още не са открити.

С разрушените постройки ще си заминат 2 млн. евро. Част от средствата са от кредит, получен от Българо-американска кредитна банка и впоследствие изкупен от фирма, свързана със собственика на „Минстрой” Николай Вълканов. Друга част са парите на 90 души от Великобритания, Ирландия, Белгия и Индия, които до съвсем скоро не знаеха, че „Златна перла” се събаря, още повече, че никой не им е върнал нищо.

Същевременно кметът на Царево Георги Лапчев призна, че по новия устройствен правилник, който още не е в сила, територията на „Златна перла” е предвидена за застрояване и е възможно да се появи нов инвеститор.

Територията, на която е разположен ваканционният комплекс „Златна перла”, е включена в обхвата на новия устройствен план на община Царево, потвърди в предаването „Тази сутрин” на бТВ директорът на Регионална дирекция за национален строителен контрол за Югоизточна България Георги Георгиев.

По думите му зоната е предвидена за изграждане на вилно селище, което означава, че на мястото на сегашния комплекс може да се появи нов, но с други параметри. Заповедта, с която е приет устройственият план обаче, се обжалва в съда, уточни той.

Георгиев посочи, че към момента все още там не може да се строи. Директорът на РДНСК добави обаче, че ако се приеме устройственият план, ще може строителството да се поднови, макар и не в сегашния мащабен вид.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg