Най-величествените пустини на планетата

21005
Най-величествените пустини на планетата

Дни след Световния ден за борба с опустиняването и засушаването, Световната банка представи поредния си доклад, акцентиращ върху тревожните климатични промени. Опустиняването - това е един от най-тревожните глобалните екологични процеси на деградация, който заплашва здравето и оцеляването на 1 милиард души. А ето кои са най-величествените пустини и какъв е животът в тях:

Улуру


Улуру, известна още като Айерс Рок, се е формирала преди около 680 милиона години. Това е оранжево-кафява пясъчна скала с овална форма, разположена в сърцето на австралийската пустиня, в Централна Австралия. Климатът се характеризира с промени в температурата: нощта е студена, а по обяд жегата достига 38 ° C.

Сахара

Сахара е най-голямата пустиня в света, разположена в Северна Африка. Тя се простира на около 4800 км от запад на изток и на 800 до1200 км от север на юг, на площ от около 8.6 милиона кв. км (около 30% от територията на Африка). Пустинята частично обхваща територията на повече от десет страни , сред които Алжир, Египет, Либия, Мароко. Обширната територия на Сахара не е населена, а местата, позволяващи уседнал живо са ограничени до районите с оазиси.

Таманрасет

Едно такова място е Таманрасет. Това е град, разположен в сърцето на Сахара, а синьото небе и чист въздух създават незабравима атмосфера. В древни времена хората нарича Таманрасет „ Ашекреем“, което в превод означава "края на света." Те били толкова възхитени от красотата на мястото, че смятали, че от тук започва пътят към другия свят на блаженство и спокойствие.

Вижте още:Лукс в пустинята

Лукс в пустинята

Прочети повече на: https://profit.bg/news/Luks-v-pustinyata/nid-98950.htmlЛукс в пустинята

Прочети повече на: https://profit.bg/news/Luks-v-pustinyata/nid-98950.html

Ел Хамад

По-голямата част на Саудитска Арабия е заета от пустини и полупустини, населени от номадски бедуински племена. На север, по границите с Йордания, се простира една от най-известните пустини - скалната пустинята Ел Хамад.

Каракум

Каракум е пясъчна пустиня в южната част на Централна Азия, която обхваща голяма част от Туркменистан. Площта ѝ е 350 000 кв. км. През пустинята преминава най-дългият напоителен канал в света - Каракумския канал, дълъг 1 375 км. Неподдържането на канала след разпадането на СССР довежда до многобройни изтичания на вода, които образуват езера и бари по дължината му. Това довежда до засоляване на земеделските земи.

Салар де Уюни

Салар де Уюни е пресъхнало солено езеро в южната част на пустинните равнини на Алтиплано в Боливия и се намира на надморска височина около 3650 метра. Със своята площ от 10 582 кв. км , то е най-голямото солено езеро по площ в света. Вътрешната част е покрита с дебел слой от сол, който достига от 2 до 8 метра.

В сезона на дъждовете езерото се покрива с тънък слой вода и се превръща в най-голямата огледална повърхност в света.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg