Очакват над 5.5 млн. лв. приходи от ловния туризъм

882
Очакват над 5.5 млн. лв. приходи от ловния туризъм

Над 5.5 млн. лв. се очаква да бъдат приходите от ловния туризъм за тази година - с 500 000 лв. повече от миналата, заяви заместник-председателят на Държавната агенция по горите Йордан Радославов на пресконференция в Международен панаир Пловдив. От началото на годината до сега са добити 115 трофея от благороден елен, от тях 32% са получили златни медали, а само 10% са били под минимума за златно, сребърно или бронзово отличие.

Най-ценните български трофеи от последните 10 години са представени на V Национална трофейна изложба, която се провежда от 29.10. до 2.11. 2008 г. в Международен панаир Пловдив. 341 експоната са аранжирани в палата 7 на панаирния комплекс. Сред тях са световният рекорд за благороден елен и новият национален рекорд за европейска сърна, отстреляна край Етрополе.

„Качеството на трофеите, показани на изложбата, е впечатляващо. 50% от благороден елен и 30% от дива свиня са носители на златни медали, а това доказва доброто състояние на дивечовото стопанство, което е предпоставка за успешно развитие на ловния туризъм", каза доц. д-р Христо Михайлов, председател на Управителния съвет на Националното ловно-рибарско сдружение „Съюз на ловците и риболовците в България", което е организатор на изложбата заедно с Държавната агенция по горите.


Представителната експозиция е посветена на 110-тата годишнина от неговото създаване. Подбрани са 52 чифта рога от благороден елен, 10 от лопатар, 5 от муфлон, 67 от сръндак, 5 от дива коза, 148 глиги от дива свиня, 7 вълчи кожи и 16 черепа от хищника, 8 кожи и 22 черепа от дива котка.

Броят и качеството на представените трофеи показват, че стопанисването на дивечовъдните участъци в страната е било на изключително високо ниво, коментира проф. Нино Нинов, ректор на Лесотехническия университет и президент на Комисията за ловни трофеи и изложби към Световния съвет по лова и опазване на дивеча. Тези дадености и поправките в Закона за лова и опазване на дивеча са основание да смятаме, че след няколко години България отново ще стане водеща в Европа в областта на ловния туризъм, прогнозира доц. д-р Михайлов.

Измененията в закона дават възможност държавата, Съюзът на ловците и частният бизнес да работят заедно, за да се стопанисват по-добре ловните стопанства и участъци, да се увеличи дивечовото богатство, подчерта председателят на Държавната агенция по горите Стефан Юруков, който откри V Национална трофейна изложба.

Сега у нас в този сектор се инвестират 20 млн. лв. годишно. Десет милиона дава Държавната агенция по горите, още толкова - Националното ловно-рибарско сдружение. Увеличаването на инвестициите ще подобри базата, услугите, атракциите и състоянието на дивеча, ще се разкрият нови дестинации за ловен туризъм и това ще увеличи приходите от него.

На изложбата ще бъде показана и диорама - препарирани птици и бозайници от 30 вида, аранжирани в зона, имитираща естествените условия, в които живеят. „Детето и дивата природа" е мотото на забавно-състезателната програма на 1 ноември. Национално съвещание по проблемите на дребния дивеч е планирано за 30 октомври.

Българският бизнес

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg