Още извънземни пейзажи на Земята

9902
Още извънземни пейзажи на Земята

Преди време ви представихме десет кътчета на нашата планета, които не приличат на нищо познато. Нека видим още няколко места, които показват, че научната фантастика не разчита само на въображението:

1. Пещерата на Тръстиковата флейта, Китай.

Хилядолетия са били необходими, за да се извае този пейзаж от сталактити в Пещерата на Тръстиковата флейта в Гуилин, Китай. Тази карстова пещера достига до дълбочина 240 метра и всъщност се състои от няколко пещери и подземни галерии. За съжаление нейното синьо сияние се разкрива само при определени обстоятелства- след продължителни дъждове, които отмиват слоеве почви и позволяват на светлината да проникне и да създаде това невероятно зрелище.

2. Пещерата Найка, Мексико.

Открита в началото на 21 век от миньори, копаещи галерия в сребърна мина, тази пещера в Северно Мексико крие най-богатата колекция от кристала селенит в света. Най-големият къс е дълъг 11 м, тежи 55 тона и е на възраст 500 000 години. Посещението на Найка е почти невъзможно- температурата в нея е 60 градуса, влагата-100%. При това учените имат едва няколко години, за да я проучат- скоро съседната мина ще бъде изчерпана, помпите ще спрат и цялата тази красота ще потъне под вода.

3. Национален парк Гарахонай, Испания.

Националният парк Гарахонай в Испания се намира в средата на остров Гомера и е обявен от ЮНЕСКО за паметник на световното природно наследство. Целият район е покрит от обичащи влага растения, стотици потоци и извори. Според учените това място най-точно ни показва как е изглеждала цяла Европа през терциера.

4. Структурата Ришат, Мавритания.

Наричана я Окото на Африка и тази структура може да бъде видяна в целия си блясък само от въздуха. Всъщност това е начинът, по който е открита- при космически полет през 1965 г., американски астронавти от совалката Джемини забелязват странната структура. Проучвания прави Френския географски институт, който издига тезата, че тя е възникнала от удар на метеорит. В наши дни канадски експерти отхвърлят тезата, твърдейки че имаме пример на уникално съвместно действие на вулканична дейност, влага и ерозия.

5. Пясъчните дюни в Мараньенсес, Бразилия.

Пустиня насред лагуните! Всъщност тези бели пясъци се редуват със сини лагуни и се намират съвсем близо до Амазонка. Просто пейзажът е плод на специфичен феномен- водата от дъждовете се стича по склоновете на дюните и събира между тях в многобройни езерца. 

Автор: Леся Бакалова

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Etta
# 0
04:01 | 22 January 2012
At last! Something clear I can udnersatnd. Thanks!
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg