Островът на дълголетниците

16748
Островът на дълголетниците

Гръцкият остров Икария е известен с две неща. Според митологията до този остров загинал Икар, когато, запленен от слънцето, толкова се доближил до него, че крилата му от восък се разтопили и той полетял надолу. Затова островът носи неговото име, а морето до него наричат „морето на Икар”.

Но той привлича вниманието и с още нещо. Разказва се една история, че през 70-те години гръцки емигрант в САЩ на име Янис Карималис научава, че е болен от рак и не му остава повече от година. Той нямал навършени и 40 години. Карималис решил да се върне в родината си, на Икария, та поне костите му да почиват до тези на неговите близки, а не в чужда земя. Оттогава минали 39 години, а мъжът все още бил жив. В крайна сметка се оказало, че той надживял всички лекари, които му пророкували скорошна смърт.


Факт е, че жителите на Икария, около 8 000 души, са най-дълголетните в Европа.  

Ако на Стария континент едва 0.1% от хората надживяват 90 години, на Икария 10% от жителите живеят и след тази възраст и то – в добро здраве. На острова практически никой не заболява от Алцхаймер или остеопороза, диабетът и ракът са рядкост.

Учените отдавна обръщат внимание на тази статистика и търсят в какво се състои магията на този къс земя, награждаващ жителите си с дълъг живот и крепко здраве.

Всички отбелязват, че средиземноморската диета на хората тук- основно риба, плодове и бобови храни, е важен фактор за необичайната продължителност на живота. И не само.

На чистия остров Икария  растат над 150 вида билки и треви, а чаят от лайка и дива мента е част от ежедневния ритуал на жителите на острова.

Икарианците са научени да се движат равномерно- стръмният релеф на острова бързо изтощава силите, затова те предпочитат да не бързат, а да разпределят силите си за целия път.

Впрочем, разходката из острова напълно може да замени фитнес тренировка.

Икарианците обичат сиестата в горещите следобеди.

Те държат на семейството и приятелите, често се срещат и общуват,а нима има по-добра терапия за психическото здраве на човека?

Жителите са свикнали също да пият всеки ден козе мляко и сами да пекат хляба си. В менюто им влизат още риба, плодове, зеленчуци и гордостта на острова- мед. Всеки тук има собствена маслинова градина и сам си произвежда зехтин.

Освен това икарианците са религиозни. Православната църква на острова не остава празна по време на неделните литургии и по-малките служби.

Дали в това е тайната на дълголетието? Никой не може да каже със сигурност, но много вероятно е и да е така.

Автор: Леся Бакалова

Българският бизнес

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

PAzete магаретата
# 0
22:06 | 18 June 2015
magareto podawa строго НИе ги пазим тия от островите да ни пазят ..никакви импланти ,маркери джипиеси...
dd
# 1
18:05 | 8 May 2013
куца..................техническа грешка
dd
# 2
18:05 | 8 May 2013
илияна, много ти купа правопис и пунктуация................а иначе на интересна се правиш..........ако си мъж, пак същото
Think
# 3
01:01 | 10 January 2013
Всеки избира как да живее. Дали 100 години като овца или 50 като лъв. А пък и дълголетието не е основен признак за щастлив живот, а ако все още не сте го проумели щастието е единственият смисъл на живота. ;)
илияна
# 4
22:01 | 9 January 2013
Това добре ,но не споменавате за САМОС които е много по-красив и ИКАРИЯ е под негово оправление .Самос, разкажете неяо за там каква богата история,има растителност а,ПИТАГОР чували ли сте че е от там.А щом става дума за дълголетници на остров Крит са най-големите това е доказано в цял свят!!!!!!
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg