Отваряме санаториумите си за чужденци

7815
Отваряме санаториумите си за чужденци

Специализираните болници за рехабилитация - Национален комплекс" (СБР-НК) излизат на международния пазар на медицински туризъм, съобщи изпълнителният директор на дружеството д-р Александър Семков, цитиран от БТА.

Очакванията са през следващите три години между 25 и 30 000 чужденци да преминат през филиалите на дружеството.

Първите пазари, към които се насочва СБР-НК, са Русия, Турция и страните от Балканския полуостров, с чиито туроператори вече се водят преговори. Вече са проведени разговори с фондовете, аналогични на нашите НОИ и НЗОК, в тези страни, които да поемат частично разходите по престоя у нас на своите граждани.

В момента има изключителен интерес от Русия и Турция, каза д-р Александър Семков. Освен медицински процедури, на чуждестранните туристите ще се предлагат и възможности за културен и други видове туризъм у нас.

СБР-НК ще работи в партньорство с 4 и 5-звездни български хотели. Хотелите ще осигуряват туристическите и уелнес-условията, отговарящи на съответната категория, а санаториумите - медицинските услуги. Очаква се на ден на чужденците нощувката, рехабилитацията и храната да струва не по-малко от 100 лева.

На този етап преговорите с фондовете в държавите от ЕС вървят трудно, заради тромавите процедури, обясни изпълнителният директор на дружеството. Семков каза, че е сключен договор с кувейтска туроператорска фирма за лечение на кувейтски граждани във филиалите на "Специализирани болници за рехабилитация - Национален комплекс", като вече е започнало лечение на такива пациенти във филиал Момин проход. Засега по-масовите посещения се осуетяват по различни причини, сред които например по-специалните изисквания на кувейтчаните при организирането на почивката им. Обикновено нуждаещият се от рехабилитация пътува със своя придружаващ персонал, съставен от хора с различни националности. Това затруднява издаването им на български визи.

Филиалите на "Специализирани болници за рехабилитация - Национален комплекс" са 13 - в Наречен, Павел баня, Сандански, Момин проход, Поморие, Велинград, Хисар, Кюстендил, Баня - Карловско, Баните - Смолянско, Вършец, Овча могила, Банкя. Дружеството разполага общо с 2 000 легла. Изпълнителният му директор обясни, че при всички случаи ще бъде запазена квотата за българи - 1 000 легла. Останалата част от легловата база, която ще е за чужденци, се очаква да бъде увеличена няколко пъти чрез сътрудничеството с българските хотели.

От 1 март в базите на "СБР - НК" ЕАД започна програма за "Профилактика и рехабилитация" на НОИ за 10-дневен престой, като при преференциални финансови условия се предлага лечение и рехабилитация на социално осигурените хора. "СБР-НК" ЕАД има сключен договор с Националната здравноосигурителна каса за прием по клинични пътеки за физикална терапия и рехабилитация. От тази услуга могат да се възползват хора с непрекъснати здравни осигуровки през последните 36 месеца. За периода на хоспитализация по клинична пътека на пациента се издава болничен лист от съответната специализирана болница по рехабилитация. Във филиалите на дружеството се приемат български граждани от всички възрастови групи, които се нуждаят от лечение и рехабилитация. В зависимост от заболяването и вида на приема - необходимата медицинска документация е различна.

За прием по клинична пътека се изисква направление за хоспитализация и придружаваща медицинска документация /образно изследване, епикризи и др./, в зависимост от заболяването. За всички останали видове прием се изисква медицинско направление. В 13-те филиала се приемат ветерани, военноинвалиди и военнопострадали за отдих, профилактика и рехабилитация. Престоят на ветераните е безплатен - в рамките на 570 лв. Според Закона за военноинвалидите и военнопострадалите, държавният бюджет осигурява 75 на сто от стойността на престоя им, а 25 на сто са за лична сметка. Престоят на тези пациенти може да бъде на обща стойност не повече от 760 лв.

Във филиалите на "Специализирани болници за рехабилитация - Национален комплекс" ЕАД се приемат хора с увреждания. По закон хората с трайни увреждания имат право на добавка за социална интеграция за балнеолечение и рехабилитационни услуги. Добавката се изплаща след представяне на документ за извършеното балнеолечение или рехабилитационни услуги в едномесечен срок от крайната дата на ползването им, припомнят от "СБР-НК". Добавката се равнява на трикратния размер на гарантирания минимален доход, който в момента е 195 лв., но не повече от действително направения разход, съгласно представените документи. Хората, имащи право на придружител ползват същото основание за добавка. Добавката се ползва, когато не се получава на друго основание.

Във филиалите на "Специализирани болници за рехабилитация - Национален комплекс" ЕАД може да се постъпи платено - на свободен прием - срещу заплащане на комплексна здравна услуга, която включва - нощувка, лечебно хранене - закуска, обяд и вечеря, медицинско обслужване по предписание на лекар от рехабилитационния екип, в зависимост от заболяването и застраховка. Цените за един ден престой на свободен прием в базите на дружеството варират - от 23,56 лв. до 58,56 лв. "СБР-НК" ЕАД предлага три и петдневни интензивни, краткосрочни пакети за бързо възстановяване на работещи под силен стрес (Поморие, Баня, Карловско и др.). Децата могат да се лекуват в базите на "СБР-НК" ЕАД, както по клинични пътеки на преференциални цени, така и на свободен прием, а при наличие на експертно решение от лекарска комисия се ползват с правата, според Закона за интеграция на хората с увреждания. През 2011 г. във филиалите на Дружеството са преминали лечение приблизително 66 000 души. Базите на "СБР-НК" ЕАД работят целогодишно.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Bruno
# 0
13:05 | 11 May 2012
This is a most usfuel contribution to the debate
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...