Париж - водещ център за конгресен туризъм

1599
Париж - водещ център за конгресен туризъм

Изправен пред все по-голяма конкуренция в Европа, Париж възнамерява да остане начело на градовете, където се организират конгреси - истинска манна за бизнес туризма, информира Франс прес.

Групата Viparis, която има почти пълен монопол върху организирането на конгреси и изложения в парижкия регион, съобщи, че е спечелила през 2015 г. Световния конгрес на газа, който не се е провеждал в Париж от 75 години.

Последното издание на форума, който се провежда на три години, беше в Куала Лумпур. Обикновено на него се стичат 5000 участници и 25 000 посетители професионалисти, съобщава БТА.

"Целта е да положим максимални усилия за привличане на конгреси. Нещо като "на лов за конгреси". Залагаме на идеята, че един световен конгрес в Париж може да привлече между 20 и 30 на сто повече участници, отколкото ако е организиран на друго място", обясни пред журналисти генералният директор на Viparis Рено Амед.

В сектора на международните конгреси - най-конкурентния по икономическите ефекти - Viparis отчита растеж в двуцифрено изражение от три години, изтъкна той.

В Париж и парижкия регион са били организирани 995 конгреса през 2011 г. (близо половината от тях - медицински), което е истински рекорд и е увеличение с 3.8% спрямо 2010 г., сочат данни на Парижката агенция за туризъм и конгреси.

Сред тези близо 1000 световни форума, десетки от които са международни, е и най-големият конгрес, организиран някога в Париж - на Европейското дружество по кардиология, което привлече 33 000 участници в края на 2011 г.

Тези форуми са значителна ниша в сектора на бизнес туризма. По данни на парижката агенция през 2011 г. участниците в конгреси са имали 1.3 милиона хотелски нощувки, което е 8% от активността, свързана с бизнес туризма в парижкия регион, където се провеждат две трети от конгресите, организирани във Франция.

Според Парижкото кметство панаирите, изложенията и конгресите осигуряват 58 000 работни места и 4.85 млрд. евро годишно като икономически ефект.

Но конкуренцията става все по-жестока в Европа. Париж вече и без това се конкурираше с Виена, Барселона и Стокхолм, но от неотдавна започнаха да никнат други притегателни центрове като Милано, Ливърпул, Лондон и Рим, които в последните пет години се сдобиха с конгресни центрове, подчерта Рено Амед.

Виена и Париж организират почти равен брой конгреси годишно, но австрийската столица изпреварва французите по брой на ротационни световни срещи.

За сметка на това Париж е номер едно в Европа по брой организирани изложения и по брой посетители и изложители.

Най-важното, според Рено Амед, е броят на чуждестранните посетители, тъй като те харчат два пъти повече от френските професионални посетители и четири пъти повече от обикновените частни посетители.

Той прогнозира, че 2012 г. ще бъде добра за парижкия регион по отношение на конгресите и изложенията, тъй като се наблюдава цикличен ефект, благодарение на много събития през четните години и завръщането на някои тригодишни форуми.

Всичко това - в контекста на оредяването на събития, организирани от компаниите тази година заради икономическата конюнктура и изборите през пролетта.

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg