Парламентът прие промените в Закона за концесиите

894
Парламентът прие промените в Закона за концесиите

На заседанието си на 18 юли 2008 г. парламентът прие окончателно промените в Закона за концесиите, които предвиждат концесия да се предоставя за срок до 35 години. Конкретният срок ще се определя, като се вземат предвид финансово-икономическите показатели на концесията и техническите и/или технологичните особености на обекта на концесията и/или на управлението на услугата от обществен интерес.

Срокът, определен с концесионен договор, ще може да се удължава в рамките на тези 35 г. при условия, определени с решението за откриване на процедурата за предоставяне на концесията.

Подготвителни действия за предоставяне на концесия ще могат да започват и по инициатива на заинтересовано лице. В момента инициативата могат да започнат министърът, който ръководи министерството, на което съответният обект е предоставен за управление, министърът, чийто второстепенен разпоредител е ведомството, на което съответният обект е предоставен за управление, и този, който упражнява правата на собственост на държавата в търговец - публично предприятие, на което обектът е предоставен за управление.

Дава се възможност, когато това е определено като условие с решението за откриване на процедурата за предоставяне на концесия, концесията да се предоставя на новоучредено търговско дружество, в което собственици на капитала са участникът, определен за концесионер, и държавата, съответно общината, публично-правната организация и/или еднолично търговско дружество, в което дяловете или акциите са собственост на държавата, съответно общината, или публично-правната организация; собственици на капитала могат да бъдат още участникът, определен за концесионер, и държавно или общинско предприятие.

Започнатите подготвителни действия и откритите процедури за предоставяне на концесия към датата на влизане в сила на този закон се довършват по досегашния ред, решиха народните представители.

Измененията в Закона за концесиите предвиждат и промени в Закона за Черноморското крайбрежие. Максималният срок за отдаване на плажовете на концесия остава както сега - 10 години.

Плажовете, които не са дадени на концесия и сега се управляват от общините, ще минат под управлението на министъра на регионалното развитие и благоустройството. В неговите правомощия ще е осъществяването на процедури за отдаване под наем на морски плажове и за сключването на наемните договори.

50 на сто от сумата на концесионното плащане, съответно на наемната цена, ще се внася в бюджета на общината, на чиято територия се намира съответният плаж.

Променя се съотношението на територията на плажовете, където ще се позволява да се разполагат шезлонги, чадъри, постелки, плажни дюшеци и други плажни принадлежности, използвани от посетителите на морския плаж. Площта, на която те ще могат да се разполагат, се увеличава от 20 на 50 на сто от територията на съответния плаж.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg