Пътуването от Букурещ към Европа може да е истинско приключение

626
Пътуването от Букурещ към Европа може да е истинско приключение

Багажът Ви за така чаканата почивка в Европа е стегнат и още съвсем малко Ви дели от това да си ходите на плаж в град като Барселона например. Остава само една малка подробност - да стигнете дотам със самолет.

По-предвидливите най-вероятно са се опитали да спестят някой и друг лев от самолетните билети, като са потърсили по-евтини полети. Дали обаче знаят какво точно ги очаква.

В столицата на Румъния – Букурещ оперират към момента шест нискобюджетни авиокомпании, като се очаква навлизането и на нови играчи. Силната конкуренция неимоверно води до това да могат да се намерят по-евтини билети за европейски дестинации.

За хората с вяра в системата за интернет плащанията, която доста се плюе напоследък по телевизията, това може и да е добра възможност. Те обаче трябва да вземат предвид и други косвени разходи.

Проблемите могат да стартират още с резервирането на билета по интернет. За да може да се плати е задължително да притежавате кредитна карта, която е все още скъпо удоволствие, предвид лихвите, които се плащат по такава карта в рамките на 15-30% годишно, както и множеството такси.

Правите резервация за желания от Вас полет и хоп изненадка. Получавате съобщение за направено плащане, като обаче вместо леи получава, че е платил в лева. Това далеч не е честно, при положение че един лев в никакъв случай не се равнява на една лея.

Следват три тягостни дни докато се получи разпечатка за плащането и в крайна сметка се оказва, че все още не са Ви набутали, а просто системата е изпратила грешно съобщение.

Настъпва дългоочакваният ден на Вашето заминаване. Първо трябва да стигнете до Русе, а впоследствие да минете и в Румъния. За тези, които не са от града или нямат познати с желание да ги закарат до летището в Румъния може далеч да не е толкова приятно и евтино начинание, като трябва да си приготвят 50-ина евро. 

Макар и километрите да са едва 60-ина, разходите далеч не са само тези за бензин. При преминаването на Дунав мост се вземат 12 лева в едната посока, съответно 24 лева в двете.

При влизането в Румъния е задължително и закупуването на винетка, която е 5 евро. Ако си мислите, че за да стигнете до летището ще са ви нужни само два часа, далеч не сте прави.

Дори и предварително да сте разучили пътя е добре да тръгнете поне 5 часа преди полета си. Всъщност, почти липсват табели с упътвания към летището, без да споменаваме и трафика. Трудно ще се ориентирате дори и с карта, защото в тази, която бихте си купили евентуално от бензиностанция, в която се говори някакъв английски, летището се пада извън нея.

Но да кажем, че сте тръгнали шест часа преди полета си, след четири обърквания на пътя сте стигнали до летището и хоп отново изненада. Всъщност по-малкото летище – Банеаса, от което трябва да излети Вашият нискобюджетен авиопревозвач е затворено.

Естествено нискобюджетен явно включва и липсата на бюджет за изпращане на един безплатен е-mail, че летището, от където ще излетите е променено. Може дори и да изпаднете в паника, особено ако не остава много време до полета Ви, че ще си изтървете самолета, защото момчетата на входа на летището не ги интересува от къде ще излети Вашият самолет.

Но да кажем, че запазите самообладание и със сетни сили се насочите към централното летище, където по случайност е и Вашият нискобюджетен самолет.

Ще пропуснем частта с нелюбезните митничари, висенето на летището преди полета и естествено това, че самолетът излита половин час по-късно, в 11.00 вечерта.

Разбира се, за да се постигне ниска цена на билетите, Вашият полет най-вероятно е последният, който излита от Букурещ и каца в Барселона, вероятно защото тогава самолетните такси са по-ниски.

Пристигате към 1.00 часа в Барселона и за да ви чака някой, поради късния час той най-вероятно е дошъл с такси, което струва по 2 евро на километър. И разбира се, прибирате се отново с такси, като цялото удоволствие може и да ви струва 50-ина евро, ако не сте близо до летището.

Та идеята ми е, ако не сте от Русе, нямате кредитна карта, не познавате малко луд шофьор, готов да тръгне да се лута из Букурещ, не знаете английски, не сте готов цяла нощ да висите по летищата и да пътувате през нощта, както и не си намерите „нечовешки евтини билети” - замислете се дали ще пътувате не от София, защото най-вероятно няма да Ви е много по-евтино.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg