Плажовете ни отличници по чистота

1157
Плажовете ни отличници по чистота

Плажовете по родното Черноморие блестят от чистота и отговарят изцяло на изискванията за качество на водата за къпане. Това констатира изследване, публикувано от Европейската комисия.

Оценката се основава на наблюдение за периода 2007-2010 г., като в началото на изследването около 10% от водните басейни и съоръжения в страната ни не са покривали препоръчителните и задължителните изисквания на ЕС.

Според документа, по Черноморието няма нито един плаж, който да не отговаря на екологичните изисквания.

В България няма нито една зона за къпане, която да предполага и най-малката заплаха за здравето на гражданите заради качеството на водите, категорично пише в анализа. Изследвани са не само морските плажове, но и тези край реките, язовирите и езерата.

Авторите отбелязват, че у нас има много малко плажове във вътрешността на страната, тъй като няма традиции за летуване по такива места.

Изследването обаче показва, че местните власти не желаят да инвестират в пречиствателни съоръжения заради високата цена за достигане на съответните стандарти, както и защото законодателството в България е особено строго по отношение на водното спасяване и не навсякъде по крайбрежието плуването е разрешено.

В документа се отбелязва също, че по Черноморието са изградени 38 станции за обработка на отпадни води и от тях работят 35.

Страната ни е поела ангажимент до 2014 г. да изгради още подобни съоръжения, които да обхванат и зоните, чиито отпадъчни води засега не подлежат на преработка. Очаква се инвестициите в пречиствателни станции в цялата страна да достигнат 3,5 млрд. евро.

ЕК призова пет страни от ЕС, включително и  България, да се съобразят с директивата за отпадъците. В списъка на държавите, към които е отправен призивът, са още Кипър, Естония, Гърция и Полша. Те не са успели да информират ЕК за прилагането на европейското право в националните законодателства в срока до 12 декември 2010 г.

Страните имат срок за отговор два месеца, след което ЕК може да предаде въпроса на Европейския съд с искане за налагане на финансови санкции.

Посочената директива поставя правната рамка за обработката на отпадъците в ЕС. Документът определя принципи за управлението им, като "замърсителят плаща", и степенува приоритетите - ограничаване създаването на отпадък, повторна употреба на ненужните материали, рециклиране, възстановяване и изхвърляне.

От ЕК отбелязват, че законодателството в посочените държави все още не е изцяло съобразено с европейските норми, а обемът на отпадъците в ЕС продължава да нараства, като годишно се събират 3 млрд. тона.

Източник: в. Стандарт

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...